Μετά την -υπεραισιόδοξη, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα των επιστημόνων- εκτίμηση του υφυπουργού Ναυτιλίας Νίκου Σαντορινιού ότι σε 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα των ακτών, οι πρώτες επίσημες επιστημονικές καταγραφές προσδίδουν εφιαλτικές διαστάσεις στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη διαρροή μαζούτ.

Τη στιγμή που μαύρες κηλίδες μαζούτ εμφανίστηκαν και στη Σαρωνίδα, οι εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για διάστημα δύο ετών που θα χρειαστεί προκειμένου οι ακτές να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους και ακόμη περισσότερα χρόνια μέχρις ότου «καθαρίσει» ο Σαρωνικός. Εντωμεταξύ, χθες στον «χορό» των μηνύσεων (κατά παντός υπευθύνου) μπήκε το WWF Ελλάς, κάνοντας λόγο για «παράλογη τραγωδία», τα αίτια της οποίας πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά.

«Για να επανέλθει η ισορροπία του συστήματος χρειάζονται περίπου δύο χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει κάτι με σιγουριά, αν δεν γίνουν μετρήσεις τους επόμενους τρεις μήνες» λέει ο Δημήτρης Κουρέτας, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας. Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τονίζοντας πως «έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξαρχής» και πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε αποταθεί στην Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας αιτούμενη έκθεση εκτίμησης κινδύνου.

«Το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοκηλίδας θα παραμείνει για πολλά χρόνια στον βυθό. Τώρα όλοι ασχολούνται με την επιφανειακή ρύπανση, αλλά κανείς με τη ρύπανση που έχει υποστεί ο βυθός του Σαρωνικού» σημειώνει ο Θοδωρής Κιντίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Σε ό,τι αφορά τον βυθό της Σαλαμίνας, «το πετρέλαιο φαίνεται να έχει "κολλήσει" στον πυθμένα, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια, καταστρέφοντας απ' όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή».

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δειγματοληψία που πραγματοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Όπως ανέφερε ο Γιάννης Χατζηανέστης, διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, «είδαμε ότι κάποια δείγματα από τη Σαρωνίδα είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση».

Υποβολή αγωγής για αποζημιώσεις από τον Μώραλη

Μετά τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης θα προβεί και σε υποβολή αγωγής για αποζημιώσεις.

Ο κ. Μώραλης ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις του δήμου, αλλά και απάντησε σε αγωνιώδεις ερωτήσεις κατοίκων της Πειραϊκής την Κυριακή, όταν έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους στον Όρμο της Αφροδίτης. Όπως σημείωσε, ο Δήμος Πειραιά ήταν ο πρώτος που υπέβαλε μήνυση «ακριβώς για να μην ξεχαστούν οι ευθύνες που σίγουρα υπάρχουν».

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον είναι να προσπαθούμε να πιέσουμε την κεντρική διοίκηση να διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία που υπάρχει σε σχέση με τον έλεγχο των "σαπιοκάραβων" που κυκλοφορούν έξω από την πόλη μας κατά εκατοντάδες κάθε ημέρα, αλλά και τη διαδικασία απορρύπανσης». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι επιστημονικές μετρήσεις θα δείξουν «σε πόσους μήνες ή χρόνια θα καθαρίσει η θάλασσα ώστε να νιώθουμε πλέον ότι είμαστε όπως πριν».

Δίνουν μάχη απέναντι σε τόνους πετρελαίου

Σε μια έκταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων στο παράκτιο μέτωπο της Νοτιοανατολικής Αττικής, καθώς και στη Σαλαμίνα, συνεργεία ιδιωτών και λιμενικοί δίνουν μάχη απέναντι στους τόνους μαζούτ που άφησε πίσω του το «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Πρωτοφανείς είναι οι εικόνες και μπροστά από το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα «Grand Resort Lagonissi», όπου τοποθετήθηκαν δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό, κατά μήκος των παραλιών Mediterraneo και Grand Beach. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, η κατάσταση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κρίνεται βελτιωμένη, καθώς δεν παρατηρήθηκε ίχνος θαλάσσιας ρύπανσης.

Παράλληλα, μπροστά από τη Μαρίνα Ζέας παρουσιάστηκε επιφανειακή ρύπανση από πιθανά πετρελαιοειδή και ειδοποιήθηκε άμεσα η ανάδοχος εταιρεία απορρύπανσης. Στην ευρύτερη περιοχή της Ζέας έχουν τοποθετηθεί ένα πλωτό φράγμα και ένα νέο απορροφητικό φράγμα, ενώ σήμερα οι δυνάμεις θα ενισχυθούν από επιπλέον προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και ναύτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, τη στιγμή που 20 άτομα επιχειρούσαν στον «Αστέρα Γλυφάδας», βελτιωμένη ήταν η κατάσταση στην 3η και 4η μαρίνα Γλυφάδας, ενώ στη 2η παρέμενε σταθερή. Αυξημένα μέτρα ελήφθησαν και στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» (εντοπίστηκαν ψήγματα μαζούτ στην ακτή του ξενοδοχείου), στην ευρύτερη περιοχή του οποίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερα φράγματα. Παρόμοιες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Σαλαμίνα, Άλιμο, Ελληνικό, Παλαιό Φάληρο, Αγιο Κοσμά (βρέθηκαν διάσπαρτα πετρελαιοειδή στο λιμανάκι του Ναυτικού Ομίλου) και στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι.

«Ανεγκέφαλοι» στις πλαζ 

Κατακραυγή από την πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου έχουν προκαλέσει οι εικόνες που κατεγράφησαν το Σαββατοκύριακο και στις οποίες εμφανίζονται πολίτες κάθε ηλικίας -ακόμα και παιδιά!- να κολυμπούν στα μολυσμένα νερά του Αλίμου και άλλων ακτών των νοτίων προαστίων.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις σχετικές προειδοποιητικές επιγραφές που έχουν τοποθετήσει στις εισόδους των πλαζ οι τοπικές Αρχές, αλλά και τις επανειλημμένες εκκλήσεις επιστημόνων για τις επιπτώσεις των πετρελαιοειδών στον ανθρώπινο οργανισμό, κάποιοι πήγαν στις παραλίες και άπλωσαν τις ψάθες και τις πετσέτες τους! Οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων εξηγούν πάντως ότι αδυνατούν να αναλάβουν τον ρόλο του χωροφύλακα.

 

Από την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου»