Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεκπαίδευση μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο της ευρύτερης – στενής έτσι και αλλιώς – συνεργασίας μεταξύ των δύο Κλάδων, που σε περίπτωση πολέμου ή κρίσεως γίνεται ακόμα στενότερη με τη σχεδόν υπαγωγή του ΛΣ, τουλάχιστον κάποιον πολύ σημαντικών τμημάτων και μονάδων τους υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, μέσω του ΓΕΝ.

Η συνεκπαίδευση αυτή είχε τη μορφή εθνικής κλαδικής ασκήσεως μικρής κλίμακος, με την επωνυμία «Μίνωας 2017», και πραγματοποιήθηκε σε όλη την ελληνική θαλάσσια επικράτεια, μεταξύ του ΠΝ, του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και σε συνεργασία με τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Συμφώνως με το ΓΕΝ, «Σκοπός της άσκησης είναι η ένταξη των διαδικασιών που αφορούν τις δομές Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS) στην εθνική επιχειρησιακή σχεδίαση, η διατήρηση και προαγωγή ενιαίου πνεύματος μεταξύ ΠΝ, ΛΣ, καθώς και η συνεργασία με τη ναυτιλιακή κοινότητα για την ανταλλαγή πληροφοριών επί θεμάτων θαλάσσιας ασφάλειας».

Συμφώνως με το ενημερωτικό της Πανελληνίου Ενώσεως Πλοιάρχων ΕΝ «Η ως άνω άσκηση διεξάγεται στη βάση των δομών του ΝΑΤΟ, που αφορούν τη ναυτιλιακή συνεργασία και παροχή οδηγιών πλου σε εμπορικά πλοία (Naval Co-operation and Guidance for Shipping/NCAGS). Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής των διαδικασιών του ΝΑΤΟέχει εκδοθεί και διανεμηθεί στα ελληνικά εμπορικά πλοία ΝΑΤΟϊκό εγχειρίδιο ΑΤΡ-2.1 (Guide to Owners, Operators, Masters and Officers)”.