Ένα άκρως εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο κατέγραψε με τον φακό του χθες (25-09-2017) λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα ο Δημήτρης Γκούσκος, από την περιοχή των Βολιμών στη Ζάκυνθο.

Ήταν η στιγμή που, στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου, έκανε την εμφάνισή του υδροστρόβιλος, χαρίζοντας ένα σπάνιο θέαμα στους κατοίκους της περιοχής. Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και την επιφάνεια της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Αν και πιο αδύναμοι από τους ανεμοστρόβιλους, οι υδροστρόβιλοι εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 χλμ. την ώρα. Φτάνοντας όμως στη στεριά εξανεμίζονται. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Επιπλέον, ο μέσος όρος των υδροστρόβιλων που καταγράφεται σε έναν χρόνο στην Ελλάδα είναι 75. Η εμφάνιση υδροστρόβιλων οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οπως και να 'χει, είναι ένα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια, αυτή την εποχή του έτους, κάνει σχετικά τακτικά την εμφάνισή του και στο νησί της Ζακύνθου όπως και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Την ίδια στιγμή η Ζάκυνθος, όπως και ολόκληρη η περιοχή του νότιου Ιονίου και της δυτικής Πελοποννήσου, βρίσκεται στο επίκεντρο μας σειράς εμφάνισης έντονων φαινομένων μεταξύ των οποίων και οι ανεμοστρόβιλοι. Ανάλογα φαινόμενα και με την ίδια συχνότητα είχαμε κατά καιρούς και στην Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Αν και η Ζάκυνθος είναι συνηθισμένη σε σφοδρές κακοκαιρίες, η συχνότητα και η πρωτοφανής έντασή τους τα τελευταία χρόνια είναι ασυνήθιστη και είναι φανερό ότι θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με αυτές και να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης.


Πηγή: imerazante.gr