Ξεκινά από μεθαύριο Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 6 Οκτωβρίου 2017, η σπουδαιότερη εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακος με την επωνυμία «Παρμενίων 2017”, η οποία πραγματοποιείται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, καθώς και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες τους, συμμετέχουν επίσης τα Σώματα Ασφαλείας σε επικουρικό ρόλο, και φορείς του πολιτικού τομέως, όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα ΠΣΕΑ υπουργείων και περιφερειών κλπ.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, οι κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:

· Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις καταστάσεως, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

· Η εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διευθύνσεως των επιχειρήσεων.

· Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητός τους.

· Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

· Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση των τοπικών μονάδων Εθνοφυλακής.

· Η εφαρμογή και ο έλεγχος διαδικασιών σχεδίων επιστρατεύσεως και επιτάξεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι – όπως έγινε γνωστό – η τελική φάση της ασκήσεως με την παρουσία των επισήμων έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στον Έβρο.

Λ.Σ.Μ