«Η κήρυξη μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου δεν απαγορεύει μια επένδυση» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και τον Γιώργο Χουδαλάκη η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Τούλα Μαρκέτου, με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό.

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η κήρυξη και συνέχισε λέγοντας πως οι αρχαιολόγοι είναι υποχρεωμένοι βάση του νόμου και του Συντάγματος να κηρύξουν τον αρχαιολογικό χώρο. «Είναι μια πράξη διοικητική. Συνεπάγεται ότι μπορούμε να κάνουμε έλεγχο στις ανασκαφές, αλλά δεν σημαίνει απαγόρευση της επένδυσης. Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εμείς εφαρμόζουμε τον αρχαιολογικό νόμο όπως σε όλους τους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως αυτό που γίνεται όταν κηρύσσεται μια περιοχή ως αρχαιολογικός χώρος είναι να ελέγχουν οι αρχαιολόγοι εάν βρεθούν αρχαία κατά την εκσκαφή και στη συνέχεια -εάν βρεθούν- σε συνεργασία με τους εργολάβους γίνεται μια πολύ γρήγορη διαδικασία ανασκαφής τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις εργασίες που έγιναν και γίνονται κατά την κατασκευή του μετρό της Αθήνας. Τέλος, σημείωσε πως στον Άγιο Κοσμά έχουν βρεθεί αρχαιότητες από το 1927 και πως σε γενικές γραμμές οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τι θα βρουν στο υπέδαφος.