Οι φωτογραφίες που δηµοσιεύουν σήµερα σε αποκλειστικότητα τα «Παραπολιτικά» αποκαλύπτουν µια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα στιγµή του αξιωµατικού του Λιµενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Τον απεικονίζουν στο εστιατόριο-µπαρ «Kitchen Bar», ιδιοκτησίας του γνωστού επιχειρηµατία Στηβ Κακέτση, στις 30 Αυγούστου 2017.

Μάλιστα, τα δύο καταστήµατα που διαθέτει στο ίδιο σηµείο, στη Μαρίνα Αλίµου, το «Kitchen Bar» και η «Θέα», ήρθαν στη δηµοσιότητα πρόσφατα, καθώς, έπειτα από ασφαλιστικά µέτρα που κατατέθηκαν εναντίον του λόγω χρεών, ο επιχειρηµατίας υποχρεώθηκε να τα κλείσει. Από τη χρονοσήµανση των φωτογραφιών φαίνεται ότι ο Χριστοφορίδης κάθισε εκεί αρκετές ώρες. Βέβαια, θα αναρωτηθούν πολλοί γιατί είναι σηµαντικό ότι ένας αξιωµατικός, όπως και οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, πέρασε ένα βράδυ σε ένα ακριβό εστιατόριο-µπαρ όπου σύχναζαν γενικά άνθρωποι µάλλον µεγαλύτερων εισοδηµάτων. Η επίσκεψη αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήµατα.

Όπως έχουν ήδη αποκαλύψει τα «Π», η σχέση Κακέτση και Χριστοφορίδη είναι ένα από τα κλειδιά για να καταλάβουµε πώς στήθηκε η σκευωρία που προσπάθησε να ενοχοποιήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση «Noor 1».

Πληροφορίες που έχουν τα «Παραπολιτικά» και προέρχονται από ανθρώπους που έχουν σχέση µε τα τεκταινόµενα στην «αθηναϊκή Ριβιέρα» αναφέρουν ότι η γνωριµία αυτή κρατάει κάποια χρόνια. Άλλωστε, δεν είναι παράλογο ένας «παλαίµαχος» επιχειρηµατίας της αθηναϊκής νύχτας, που συχνά την εµπειρία ή τις διασυνδέσεις του αξιοποιούν ακόµη και επιχειρηµατίες του εφοπλιστικού σώµατος, να θέλει να έχει καλές σχέσεις µε έναν αξιωµατικό του Λιµενικού. Και δεν είναι παράλογο να υποθέσει κανείς ότι ένας φιλόδοξος αξιωµατικός ίσως να θεωρήσει ότι ένας παλιός και έµπειρος «παίκτης» της νύχτας ήταν το κλειδί για να αποκτήσει προσβάσεις στον χώρο των επιχειρήσεων.

ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Οι ίδιοι συνοµιλητές µάς τονίζουν ότι ο επιχειρηµατίας της νύχτας δεν χάλασε το χατίρι του αξιωµατικού του Λιµενικού. Και επιµένουν ότι ο επιχειρηµατίας µε τον οποίο τον έφερε σε επαφή ήταν ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας. Υπενθυµίζουµε ότι τα «Π» είχαν δηµοσιεύσει πληροφορίες ότι το ακριβό SUV Nissan Qashqai που οδηγεί ο αξιωµατικός του Λιµενικού -όταν δεν καβαλάει την επίσης ακριβή µοτοσικλέτα των 1.300 κ.εκ. που διαθέτει- είναι µισθωµένο από την εταιρεία «Avance rent a car» του κ. Γ. Τσακατούρα, ύστερα από µεσολάβηση του κ. Ν. Πατέρα. Ο τελευταίος είχε διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες, όµως το ερώτηµα σχετικά µε τη δυνατότητα του λιµενικού να καλύπτει το κόστος της σχετικής µίσθωσης παραµένει αναπάντητο.

Ο λόγος που τα αναφέρουµε όλα αυτά είναι ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης είναι το πρόσωπο-κλειδί σχετικά µε τον τρόπο που κατασκευάστηκε το αφήγηµα περί της υποτιθέµενης εµπλοκής του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση «Noor 1». Και όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ήταν ο ίδιος που σχεδόν καυχιόταν ότι «θα µπλέξει τον Μαρινάκη» στην υπόθεση, εκπλήσσοντας τους συνοµιλητές του. Άλλωστε, όποιος έχει παρακολουθήσει την υπόθεση στενά θα θυµάται ότι η «εµπλοκή Μαρινάκη» δεν συµπίπτει µε την αρχική διερεύνηση της υπόθεσης, εφόσον κανένα στοιχείο δεν παραπέµπει προς τα εκεί.

Η υποτιθέµενη «εµπλοκή» απαιτούσε τον συνδυασµό άσχετων στοιχείων, όπως ήταν κάποιες υποκλοπές για την υπόθεση της λεγόµενης «εγκληµατικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο», που δίνονταν επιλεκτικά στην εκποµπή «Η ∆ίκη» του Κ. Θωµαΐδη, η ανάδειξη µιας άσχετης υπόθεσης µεταφοράς µετρητών από ναυτιλιακό έµβασµα, ενώ στοιχείο-κλειδί θεωρήθηκε η περίφηµη κατάθεση Γιαννουσάκη το καλοκαίρι του 2015, η οποία όµως δεν αναφέρεται σε ναρκωτικά. Στη σύνδεση αυτών των στοιχείων ο Χριστοφορίδης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αφενός γιατί αυτός είναι που παίρνει την κατάθεση από τον Γιαννουσάκη. Αφετέρου γιατί ο ίδιος έχει παραδεχτεί στη συνοµιλία του µε τον Γιαννουσάκη ότι έδινε πρόχειρες -και όχι επίσηµες- αποµαγνητοφωνήσεις στον Θωµαΐδη.

ΠΑΙΖΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ

Κοινώς, εδώ έχουµε έναν άνθρωπο που παίζει κεντρικό ρόλο στην κατασκευή ενός αφηγήµατος πολύ πριν αρχίσει ο νέος γύρος δικογραφιών και ερευνών. Και προφανώς δύσκολα µπορεί να υποθέσει κανείς ότι το κάνει αυτό µε δική του πρωτοβουλία. Οι πληροφορίες των «Π» λένε ότι αυτό το αφήγηµα αποτέλεσε συγκεκριµένη πρωτοβουλία επιχειρηµατιών που επιδίωξαν έτσι να «κοντύνουν» τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Επιχειρηµατιών που σε αυτή την προσπάθεια είχαν και πολιτική κάλυψη. Άλλωστε, ο ίδιος ο Χριστοφορίδης, συνοµιλώντας µε τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί ούτως ή άλλως µεθοδεύεται η εµπλοκή και καταδίκη του Μαρινάκη, λέει χαρακτηριστικά: «Εξολοθρεύουν κατευθείαν την οικογένεια Μητσοτάκη. Έχουν τελειώσει, δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ […] δηλαδή δεν τους νοιάζει για τους Τούρκους». Και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στην πολιτική πλευρά της µεθόδευσης τον κρίσιµο ρόλο τον παίζει ο Πάνος Καµµένος, γεγονός που εξηγεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την υπόθεση, που τον οδήγησε στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήµατα προς τον ισοβίτη Γιαννουσάκη µε την προτροπή να «δώσει» τον Μαρινάκη.



Ένα κρίσιµο ηχητικό ντοκουµέντο

Μιλώντας στη Βουλ,ή ο Πάνος Καµµένος έσπευσε να πει: «Ένα εκατοµµύριο ευρώ θα πλήρωναν για να βγει ο Κακέτσης και να µας κατονοµάσει γιατί ο κ. Μπρακουµάτσος κάνοντας την έρευνα έκρινε ότι δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και αφού δεν υπάρχει φυσικός, δεν υπάρχει και ηθικός».

Πέραν της... µικρής λεπτοµέρειας ότι τουλάχιστον ένας δυνάµει φυσικός αυτουργός, ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης, δεν έχει ακόµη κληθεί από τη δικαιοσύνη -εν προκειµένω το Ναυτοδικείο-, ας δούµε λίγο την ουσία της υπόθεσης. Την Πέµπτη 7 Σεπτεµβρίου, ο δικηγόρος του Γιάννη Κουρτάκη Αλέξης Κούγιας καταθέτει εξ ονόµατος του εντολέα του ένα ηχητικό ντοκουµέντο στον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουµάτσο.

Ο Αλέξης Κούγιας θα δηλώσει σχετικά: «Σηµαντικότατο πρόσωπο της επιχειρηµατικής σκηνής και άµεσα προσκείµενο στους επιχειρηµατίες Νίκο Πατέρα, ∆ηµήτρη Μελισσανίδη και στον πολιτικό Καµµένο οµιλεί και αποκαλύπτει το τι ακριβώς έχει σχεδιαστεί εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη από την ηµέρα που -αυτό είναι συγκλονιστικό- έγινε µία έρευνα στη ναυαρχίδα των θαλαµηγών (σ.σ.: εννοεί τον ∆. Μελισσανίδη), στο VERA. Κατόπιν καταγγελίας για ύπαρξη στο VERA ράβδων χρυσού και ναρκωτικών, την έρευνα διετάχθησαν να κάνουν λόγω της σοβαρότητός της δύο κλιµάκια, ένα του Λιµενικού µε επικεφαλής τον κ. Χριστοφορίδη και ένα του Σ∆ΟΕ µε επικεφαλής την προϊσταµένη κυρία Πόγκα.

Οι επικεφαλής της έρευνας ύστερα από λίγες ηµέρες βρέθηκαν στο κατάστηµα του Στηβ Κακέτση και συνάντησαν τον κ. Μελισσανίδη και από εκεί τον Πατέρα, όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουµέντο. Από εκείνη τη στιγµή και µετά, µε επικεφαλής τον Νίκο Πατέρα και πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τη δηµοσιότητα για την εµπλοκή τους σε άλλες υποθέσεις, ο Χριστοφορίδης βρέθηκε, από προστατευόµενος από τον νόµο Κατσέλη, κάτοχος ενός πολυτελέστατου τζιπ, το οποίο µισθώθηκε από πρόσωπο που είναι αδελφικός φίλος του Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι στέλεχος στις επιχειρήσεις Μελισσανίδη και στην ΠΑΕ ΑΕΚ».

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στις 12 Σεπτεµβρίου 2017, ο Στηβ Κακέτσης καταθέτει µήνυση κατά του Αλέξη Κούγια και του Γιάννη Κουρτάκη, κατηγορώντας τους ότι κάνουν χρήση παρανόµως υποκλαπεισών συνοµιλιών. Στο κείµενο της µήνυσης ο Κακέτσης αναφέρεται και σε υποτιθέµενη προσφορά 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που κατέθετε ενώπιον του εισαγγελέα Μπρακουµάτσου περί του περιεχοµένου αυτής της συνοµιλίας. Ωστόσο, δεν έχουµε κάποια συλλήβδην αµφισβήτηση του περιεχοµένου της συνοµιλίας. ∆ηλαδή, δεν αρνήθηκε ότι έγινε η συνοµιλία, ούτε ότι ειπώθηκαν πράγµατα που άπτονται των συγκεκριµένων ερωτηµάτων. Απλώς, επέµεινε στον παράνοµο χαρακτήρα της υποκλοπής των συνοµιλιών.

Ο ίδιος ο εισαγγελέας στο πόρισµά του δεν µπαίνει στο συγκεκριµένο θέµα, χαρακτηρίζοντας το ηχητικό ντοκουµέντο προϊόν παράνοµης υποκλοπής, που δεν µπορεί να γίνει δεκτό ως αποδεικτικό στοιχείο. Νοµικοί κύκλοι ανέφεραν ότι µια τέτοια δήλωση ήταν αναµενόµενη, ιδίως από τη στιγµή που είχαµε και τη συγκεκριµένη τοποθέτηση τουλάχιστον ενός εµπλεκοµένου. Υπογράµµισαν, πάντως, ότι λόγοι δηµοσίου συµφέροντος θα µπορούσαν να οδηγήσουν και στην αποδοχή του συγκεκριµένου ντοκουµέντου ως στοιχείου που µπορεί να συµβάλει στη διερεύνηση αυτής της σηµαντικής υπόθεσης. Κοινώς, η ουσία των πληροφοριών που περιλαµβάνονται στο ηχητικό ντοκουµέντο δεν έχει αµφισβητηθεί και άρα είναι νήµα προς αναγκαία διερεύνηση.