Στην προκήρυξη διεθνούς ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, για την προμήθεια δύο Παράκτιων Περιπολικών Πλοίων (ΠΠΠ), μήκους άνω των 30 μέτρων, και αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα, με δικαίωμα προαιρέσεως (option) για ακόμα δύο πλοία, προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «Κριτήριο κατακύρωσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέση ποιότητας – τιμής», ενώ το έργο απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι «Για την ανάδειξη αναδόχου πρέπει να κατατεθούν σφραγισμένες προσφορές σε ευρώ. Στην περίπτωση που τελικώς δεν επιτευχθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης. Η παρούσα σύμβαση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – Τομέας Σύνορα και Θεωρήσεις) σε ποσοστό 90% και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ σε ποσοστό 10%».

Όπως έγινε γνωστό, βάσει των όρων της προκηρύξεως τα δύο πλοία θα πρέπει να παραδοθούν εντός 24 μηνών, χρόνου υπολογιζομένου από την επομένη της υπογραφής της συμβάσεως, ενώ τυχόν μικρότερος χρόνος παραδόσεως θα θεωρηθεί «πλεονέκτημα», συμφώνως με τον «Πίνακα Κριτηρίων Αξιολόγησης».

Σημειώνεται ότι το ΥΝΑΝΠ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει με μονομερή του δήλωση το δικαίωμα προαιρέσεως για την προμήθεια μέχρι επιπλέον δύο όμοιων ΠΠΠ, ενώ το δικαίωμα προαιρέσεως, εφόσον επιτευχθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ασκηθεί μόνο εφόσον δοθεί σχετική έγκριση από τη “Frontex” και εκχωρηθεί το εγκεκριμένο ποσό.

Καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών είναι η 19 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15:00, στη διαδικτυακή πύλη του ΕΣΗΔΗΣ, η δε διαδικασία ηλεκτρονικής αποσφράγισης θα διενεργηθεί την 27 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Ακτή Βασιλειάδη/Πύλη Ε1-Ε2/Λιμένας Πειραιά, 3ος όροφος, Γρ. 318) από την αρμόδια Επιτροπή.