Την πρόθεση του Διεθνούς Κεφαλαίου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds) να εγκαταστήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Γραφείο Αιτήσεων για Αποζημιώσεις, ανακοίνωσαν στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι των Funds, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Γενικό Γραμματέα Διονύση Χαράλαμπο Καλαματιανό. Το Διεθνές Κεφάλαιο εκπροσώπησαν στη συνάντηση, ο Διευθυντής κ. José Maura, η Επικεφαλής του Τμήματος Απαιτήσεων κυρία Liliana Monsalve, ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Thomas Liebert και o Νομικός Σύμβουλος του «1992 Fund» στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Μαρκιανός Δανιόλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, η οποία προκλήθηκε μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II». Δήλωσε επίσης, ότι το υπουργείο δέχτηκε θετικά σχόλια από το εξωτερικό για την κινητοποίησή των ελληνικών αρχών, όπως οι ειδικοί που ήρθαν από το Ρότερνταμ, ωστόσο υπάρχουν ζημιές και είναι μεγάλη ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις, κυρίως στους αλιείς και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι επλήγησαν ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμα η τουριστική περίοδος.

Επίσης ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι, παρά την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, η ρύπανση σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, έχει ανοίξει ενδεχομένως και ζητήματα επιβίωσης. Και αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα Γραφείο Αιτήσεων για Αποζημιώσεις, ώστε να διευκολυνθούν ιδιαίτερα οι χαμηλού εισοδήματος πληγέντες, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος δικηγόρων και ταξιδιών στο Λονδίνο.

Επιπλέον ο κ. Καλαματιανός εξέθεσε αναλυτικά τις κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τη ρύπανση. Επεσήμανε ότι έχει εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων από Ρύπανση, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ότι οι επιχειρήσεις κλιμακώνονταν ανάλογα με τις ανάγκες, ότι πλέον έχει απαντληθεί το φορτίο από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, καθώς και ότι οι Ελληνικές Αρχές εργάζονται βάσει των προδιαγραφών του Διεθνούς Κεφαλαίου. Ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε ακόμη ότι είναι πολύ χρήσιμο για την ομαλή διεξαγωγή της όλης διαδικασίας, να εγκατασταθεί Τοπικό Γραφείο Αιτήσεων Αποζημιώσεων του Διεθνούς Κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Maura τόνισε ότι ήδη το Ταμείο έχει επαφές μέσω των εδώ στελεχών του, στο πλαίσιο μια έρευνας για να ανοίξει τοπικό γραφείο το οποίο, όπως είπε, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα όργανα των Funds, κατά συνέπεια έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης. Και πρόσθεσε ότι οι κανόνες υπό τους οποίους λειτουργούν τα Funds, είναι αυτοί που ισχύουν διεθνώς και ότι η δουλειά των Funds είναι να συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας που έχει πληγεί για τη διευθέτηση των αποζημιώσεων.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αναγνώρισε ότι η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση και αποτελεσματική, σημείωσε δε ότι η ρύπανση δεν αποτελεί οικολογική καταστροφή, αλλά οικολογικό συμβάν.

Επικαλέστηκε άλλες περιπτώσεις με τεράστια οικολογική καταστροφή και τόνισε ότι κεντρικός άξονας λειτουργίας του Διεθνούς Κεφαλαίου είναι να γίνεται αναλογική χρήση μέσων απορρύπανσης, σε σχέση με τη ζημιά που έχει προκληθεί, καθώς και η απόδειξη των πραγματικών μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επιχείρηση απορρύπανσης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η συνάντηση, ήταν η κλιμάκωση μιας σειράς επαφών που άρχισαν, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τις 11 Σεπτεμβρίου, μέσω των υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ στο Λονδίνο. Ακολούθησε, στις 13 Σεπτεμβρίου, επικοινωνία της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους του Διεθνούς Κεφαλαίου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds), ενώ την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, έγινε επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού με τον Υποδιευθυντή του Διεθνούς Κεφαλαίου κ. Ranjit Pillai.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Καλαματιανός και στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Διεθνούς Ταμείου στην Ελλάδα. Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ο κ. Καλαματιανός είχε νέα επικοινωνία με το Διευθυντή του Διεθνούς Κεφαλαίου κ. José Maura, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η εγκατάσταση Τοπικού Γραφείου Αποζημιώσεων στην Ελλάδα και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η σημερινή επίσκεψη. Ήδη το Διεθνές Κεφάλαιο με επίσημες ανακοινώσεις του, από τις 14 Σεπτεμβρίου και τις 22 Σεπτεμβρίου, είχε αναφέρει ότι βρίσκεται σε επαφές με το Υπουργείο για τη διαχείριση των απαιτήσεων για αποζημίωση, λόγω της ρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου από το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”.