Τις λεπτομέρειες της αστυνομικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη μετά από 6 μήνες ομηρείας έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.  

Τόσκας :Η ΕΛΑΣ παρέδωσε «μαθήματα» αποτελεσματικότητας  

Την επιτυχημένη επιχείρηση της απελευθέρωσης Λεμπιδάκη, χάρη στον συντονισμό και στην δράση των Ελλήνων αστυνομικών υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα Χανιά όπου δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της επιχείρησης για  την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη   «Καταγράφεται η πρώτη και μεγαλύτερη επιχείρηση στα ελληνικά χρονικά. Ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθη το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων. Ήταν, όπως μου είπε ένας πρέσβης,  μάθημα για τα βιβλία και μάθημα για να διδαχθεί στους αστυνομικούς και στους υπόλοιπους να τα θέματα ασφάλειας» τόνισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: . «Ο επιχειρηματίας, είναι πλέον ελεύθερος και καλά στην υγεία του και ύστερα από την επιτυχημένη επιχείρηση βρίσκεται κοντά στους δικούς του. Οι αστυνομικοί τήρησαν όλους τους κανόνες της σωστής εκτέλεσης της επιχείρησης και είναι πράγματι ένα μάθημα για όσους ασχολούνται για τα θέματα ασφάλειας.  

«Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ»

Την ελληνική αστυνομία συνεχάρη ο υπουργός για την αποτελεσματικότητα που υπέδειξαν τόσο οι αξιωματικοί ,όσο και οι απλοί αστυνομικοί στο θέμα της απελευθέρωσης Λεμπιδάκη. «Σαν υπουργός θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, αλλά και τους αστυνομικούς για την επιτυχημένη επιχείρηση. Είμαστε όλοι περήφανοι. Όλος ο ελληνικός λαός είναι περήφανος γιατί βλέπει ότι η αστυνομία μας έχει άξια στελέχη. Αυτή την αστυνομία θέλουμε. Που υπηρετεί με ήθος και είναι κοντά στον πολίτη».  

«Καθημερινή μάχη»

Ο κ. Τόσκας εξήρε και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αστυνομίας στην καθημερινή μάχη με την εγκληματικότητα σημειώνοντας: «Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας που έχει εγκαθιδρυθεί στην ελληνική αστυνομία, ότι υπηρετεί τον πολίτη. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι στην αστυνομία δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε πολλούς τομείς κι αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε καθημερινά. Η ελληνική αστυνομία καλύπτει πολλές πτυχές της καθημερινότητας από το μεταναστευτικό μέχρι και στα κοινά εγκλήματα όπου έχει σημειώσει τεράστιες επιτυχίες. Η αστυνομία κρίνεται καθημερινά. Κρίνεται στα δύσκολα και κρίνεται από τέτοιες δύσκολες υποθέσεις, όπως αυτή η απαγωγή στην Κρήτη. Τον κύριο ρόλο της επιχείρησης απαγωγής τον είχαν οι αστυνομικοί της Κρήτης. Έδειξαν και πόσο αποτελεσματικοί είναι και το ηθικό υπόβαθρο που έχουν. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Λεμπιδάκη να είναι υγιής και συνέλθει γρήγορα και να μην έχουμε στο μέλλον καμία τέτοια υπόθεση».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

«Η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησης του ο αρχηγός της Κ. Τσουβαλάς και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του σε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η υπόθεση απαιτούσε λεπτούς επιχειρησιακούς χειρισμούς τόνισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και έκανε λόγο για αρμονική συνεργασία με την οικογένεια του επιχειρηματία.

Λαγουδάκης: Αλυσοδεμένος επί έξι μήνες ο Λεμπιδάκης  

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης  αναφερόμενος στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης Λεμπιδάκη, συνεχάρη αρχικά όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην οικογένεια και στον άψογο και ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν με τις αρχές.  

Ο κ. Λαγουδάκης κάνοντας αναφορά στις λεπτομέρειες της απαγωγής του επιχειρηματία Λεμπιδάκη επεσήμανε πως υπήρχαν πολλές υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιχείρησης τόνισε: «Αξιοποιήσαμε κάθε πληροφορία και βήμα προς βήμα φτάσαμε στις πρώτες πληροφορίες και καταφέραμε να ανιχνεύσουμε την μεθοδολογία των απαγωγέων. Προχωρήσαμε στην χαρτογράφηση της οργάνωσης και στη σκιαγράφηση των προφίλ των απαγωγέων. Εντοπίσαμε αρχικά την περιοχή και στη συνέχεια το σημείο που οι δράστες κρατούσαν τον επιχειρηματία. Στις 2 Οκτωβρίου η επιχείρησή μας έδωσε τέλος στην πολύμηνη ομηρία του επιχειρηματία».  

Ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για την υπόθεση απαγωγής και τόνισε: «Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι οι εμπλεκόμενοι από αρχές Μαρτίου του 2017 συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό την απαγωγή του παθόντα. Οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά τον χρόνο κράτησής του οι δράστες ήταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους».  

«Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 επικοινωνίες»

Ο κ. Λαγουδάκης επιβεβαίωσε ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επί έξι μήνες ήταν αλυσοδεμένος κι ότι κατά την διάρκεια της κράτησής του άλλαξε πέντε σημεία κράτησης. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δράστες του υπαγόρευαν τις επιστολές προς την οικογένειά του, τις οποίες υπέγραφε με βιολογικό του υλικό».

«Συνολικά, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, που σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια, και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό», πως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης.