Δίκη Siemens: Κατάθεση για το «μαύρο» χρήμα από τον Σέκερη
Συνεχίζει την κατάθεσή του ο Ευ. Σέκερης.
Ελάχιστο φως στη διαφθορά που υπήρχε μέσα στη Siemens αλλά υποσχέσεις για περαιτέρω αποκαλύψεις με στοιχεία έδωσε το στέλεχος της εταιρείας και πρώην μπανατζάκης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελος Σέκερης, που καταθέτει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens και η σύμβαση 8002/97 για τα ψηφιακά του ΟΤΕ.
Για μία φορά ακόμα πάντως, τόσο από την πλευρά της έδρας όσο και από την πολιτική αγωγή διατυπώθηκαν ενστάσεις για τις απαντήσεις που έλαβαν από τον μάρτυρα, λέγοντας «δεν θέλει να απαντήσει».
Ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε στις «βρωμιές» που γνώριζε και είχε «κρατήσει το στόμα του κλειστό».
Η διαφθορά και η... κάβα του στελέχους
Όπως και την περασμένη εβδομάδα, που ο μάρτυρας ξεκίνησε να καταθέτει στο δικαστήριο, έτσι και σήμερα υποστήριξε ότι με τον όρο «βρωμιές» εννοούσε ανισότητες μεταξύ των στελεχών της εταιρείας και αδικαιολόγητο πλούτο που παρατηρούσε σε κάποιους.
Ωστόσο για πρώτη φορά έδωσε παραδείγματα για την εσωτερική διαφθορά στη Siemens αναφέροντας ένα παράδειγμα:
Ε. Σέκερης: Στον τομέα που ήμουν υπήρχαν κάκιστες συμπεριφορές στελεχών. Ένας είχε δημιουργήσει κάβα που προμήθευε την εταιρεία με ποτά. Το θεωρούσα αδιανόητο. Ήταν «Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει».
Δικαστής έδρας: Τους ενδιέφερε τόσο πολύ αν ένας υπάλληλος το έκανε αυτό;
Ε. Σέκερης: Με ενδιέφερε πολύ το ότι έβλεπα ανθρώπους να πλουτίζουν. Δεν μπορούσα να ξέρω από πού προέρχονται τα χρήματα, αν ήταν από μαύρα ταμεία. Τα είχα καταγγείλει απο το 2004.
Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής επισημάνθηκε η αναφορά στον Τ. Τέλλογλου που έγινε στην αρμόδια Εξεταστική.
Συνήγορος: Γράφει στο βιβλίο του ότι ο Ε.Σ. ανοίγει το στόμα του.
Ε. Σέκερης: Ανοίγω το στόμα μου σημαίνει ότι όταν κάτι με ενοχλεί το λέω. Θα τα δείτε στα mail που θα φέρω.
Οι επιθέσεις και οι απειλές
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε και σε επιθέσεις που δέχτηκε.
«Όταν ξέσπασε η υπόθεση της Siemens, κλήθηκα στη Γερμανία να μιλήσω με τα κεντρικά. Τον Φεβρουάριο του 2010. Φτάνοντας στο Μόναχο τηλεφώνησα στους δικούς μου και είπα ότι έφτασα. Πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο πήρα τους γονείς μου για να μάθω το σκορ ενός αγώνα. Τότε και στα δύο τηλέφωνο χτύπησε άγνωστο τηλέφωνο. Την επομένη ημέρα ανά 15 λεπτά χτύπαγαν τηλέφωνα συγγενών μου πάλι απο άγνωστο αριθμό. Ένα μήνα πριν καταθέσω στην Εξεταστική. Μου είχαν πει ότι δεν θα έχω καλό τέλος» ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε:
«Επιθέσεις δέχτηκα στο αυτοκίνητο 3 φορές. Μία απο αυτές στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μία φορά δύο λάστιχα ήταν μαχαιρωμένα. Ήταν σε μία περίοδο που τα μέσα έγραφαν ότι γνωρίζω πολλά. Κάποιες στιγμές φοβάμαι. Δεν υποψιάζομαι κανέναν. Όταν είσαι εν ενεργεία σε μια εταιρεία βρίσκεσαι σε μία κατάσταση δύσκολη. Πολλοί κατηγορούμενοι ήταν προϊστάμενοί μου. Υπάρχει ένα σύνολο πραγμάτων που πολλές φορές νομίζεις ότι είσαι καλυμμένος αλλά είσαι μόνος σου. Πολλές φορές απο τη συγγένεια (σ.σ. με τον Α. Σαμαρά) θεωρούσαν ότι εγώ είχα εύνοια. Δεν υποψιάζομαι κανέναν. Κάποιος όμως μπορεί να θίγεται με κάτι».
Δικαστής έδρας: Κρύβονται μεγάλα συμφέροντα από πίσω;
Ε. Σέκερης: Δεν μπορώ να διαφωνήσω...
Για μία ακόμα φορά έγινε αναφορά στα mail και τον σκοπό που είχαν.
Δικαστής έδρας: Για τα mail λέτε ότι ήθελαν να χτυπήσουν τον Σαμαρά...
Ε. Σέκερης: Το mail βήκε ενώ δεν είχε κανέναν άλλο λόγο από το να βλάψει τον Αντώνη Σαμαρά. Στις 2 Ιουνίου που βγήκε και λίγες ημέρες μετά, το τονίζω αυτό, στην τελετή που έγινε στο Τροκαντερό για το πολεμικό ναυτικό με πλησίασε ο κ. Νεράτζης και είπε ότι έκανα πολύ κακό στην παράταξη. Η βουλευτής που μας είχε συστήσει μου είπε «πώς δεν τον πέταξες στη θάλασσα;». Με το mail φάνηκε ότι εγώ ζητούσα προαγωγές. Εμφανιζόμουν σαν κλασικός ελληνάρας που ήθελε να βολευτεί σε μία θέση.