Στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας μπαίνουν αυτή τη φορά οι μαθητές της Β’ Λυκείου, ωστόσο φαίνεται ότι το πρόγραμμα των μαθητών έτσι όπως ορίζεται από το υπουργείο θα προκαλέσει νέο αλαλούμ σε γονείς, μαθητές και καθηγητές. Σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το πρόγραμμα που θα πρέπει να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, τα υποχρεωτικά μαθήματα γίνονται επτά και τα προαιρετικά ή μαθήματα εμβάθυνσης δέκα. Από τα υποχρεωτικά, σύμφωνα με την πρόταση, απουσιάζουν τα Αρχαία, ενώ πολλές αντιδράσεις προκαλεί η ενοποίηση και υποβάθμιση της Βιολογίας με τη Χημεία που πλέον θα πρέπει -κατά το ΙΕΠ- να διδάσκονται από 2 ώρες την εβδομάδα η καθεμία. «Η Χημεία και η Βιολογία είναι αντικείμενα με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Φτιάχνουν ένα υβρίδιο χωρίς να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα», σχολίασε στον «Ελεύθερο Τύπο» η Φιλλένια Σιδέρη από την Ένωση Ελλήνων Χημικών. Οι μαθητές θα καλούνται να επιλέγουν τρία από τα μαθήματα εμβάθυνσης, στα οποία εντάσσονται και τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Πληροφορική, ενώ τα υποχρεωτικά μαθήματα θα διδάσκονται τέσσερις ώρες την εβδομάδα.  

Στα υποχρεωτικά μαθήματα θα εντάσσονται: Ελληνική Γλώσσα, Σύγχρονος Κόσμος-Ιστορία, Γεωμετρία και Στατιστική, Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών, Φυσική Αγωγή, Δημιουργικές Δραστηριότητες και Θρησκευτικά (σ.σ. τα τρία τελευταία θα διδάσκονται από 2 ώρες την εβδομάδα)  

Στα μαθήματα εμβάθυνσης θα εντάσσονται: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία-Ψυχολογία, Έννοιες, Μέθοδοι και Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών, Μαθηματικά, Πληροφορική, Μάθημα ΕΠΑΛ, Φυσική, Χημεία/Βιολογία, Ξένη Γλώσσα.