Χωρίς συμβιβασμό ανά χείρας αποχώρησαν από τη σημερινή, τελική συνάντηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας η διοίκηση του ΟΠΑΠ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ανάκληση των έξι απολύσεων εργαζομένων της ΟΠΑΠ Α.Ε. που έλαβαν χώρα τον περασμένο Σεπτέμβρη, κίνηση την οποία οι εργαζόμενοι ερμηνεύουν ως σχετική με τη διεκδίκηση επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας από μέρους τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η εταιρία προέβη σε απολύσεις 400 εργαζομένων, ενώ στην πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας στη ΣΕΠΕ, διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις συμβάσεις, οι οποίες δεν ανέγραφαν τόπο εργασίας και ωραρίο. Παρά την πρώτη αναβολή που πήρε η διαδικασία στις 6 Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν προσκόμισαν τις ζητούμενες συμβάσεις, ενώ τους έχει δοθεί τελική διορία μέχρι την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου για να τις καταθέσουν στους Επιθεωρητές.

Η εύρεση ενός συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών δεν κατέστη εφικτή. Οι εκπρόσωποι της ΟΠΑΠ Α.Ε. επέμειναν στην άρνηση της καταχρηστικότητας των απολύσεων και άρα,  μετά τη σχετική έκθεση του ΣΕΠΕ, το ζήτημα θα επιλυθεί αναγκαστικά στο εργατικό δικαστήριο.

«Παρά τις παραινέσεις του υπουργείου, των υπηρεσιακών παραγόντων και της ΣΕΠΕ να βρεθεί μία λύση και να καθίσουν και οι δύο πλευρές στο τραπεζι και να συζητήσουν για σοβαρά ζητήματα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ παραμένει αμετακίνητη», δηλώνει στα Parapolitika.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΠΑΠ, Νίκος Αντωνάκος, ενώ συμπληρωνεί ότι μη έχοντας άλλη επιλογή, το Σωματείο θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Στις 26 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας προκειμένου να οριστεί μεσολαβητής για τη διαπραγμάτευση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, το Σωματείο έχει αναγγείλει ότι μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του, πρόκειται να καταθέσει στη ΣΕΠΕ υπόμνημα με ενδεχόμενες ποινικά κολάσιμες πράξεις της ΟΠΑΠ Α.Ε.