«Βατερλό» του ΟΠΑΠ στην Επιθεώρηση Εργασίας
Σημαντικές παρατυπίες στις εργασιακές συμβάσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποκάλυψε η τριμερής συνάντηση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας την Πέμπτη 28/9 μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας και εργαζομένων.
Αφορμή για τη συνάντηση έδωσε η πρόσφατη απόλυση οχτώ συνολικά εργαζομένων από τη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., στις οποίες το σωματείο των εργαζομένων απάντησε με προσφυγές και κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την ανάκλησή τους και καταγγέλοντας τις εργασιακές συνθήκες που έχει επιβάλλει η νέα διοίκηση.
Ιστορικό
Τα πρώτα δείγματα για τις προθέσεις της νέας διοίκησης της εταιρείας έφτασαν σχεδόν αμέσως με την εξαγορά του 33% των μετοχών που κατείχε το δημόσιο από την κοινοπραξία Emma Delta. Το 2014, 400 από τους εργαζόμενους οδηγήθηκαν σε εθελούσια έξοδο, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, τη θέση τους άρχισε να παίρνει προσωπικό σε ανώτερες μισθολογικές κλίμακες.
Η μισθολογική αυτή δυσαρμονία εκτιμάται από εργαζόμενους της εταιρείας ότι αποτελεί τη ρίζα των σημερινών αντιδράσεων της διοίκησης. Το 2009, η εταιρεία, με πλειοψηφικό ακόμα μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, αποφάσισε να επιλύσει το «χρονίζον» πρόβλημα με τους συμβασιούχους της εταιρείας, πολλοί εκ των οποίων είχαν αγγίξει τα 15 χρόνια προϋπηρεσίας με συμβάσεις μιας μέρας. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι της εταιρείας μονιμοποιήθηκαν σε θυγατρική της κυρίως εταιρείας, απαγορεύοντας τη συλλογική διαπραγμάτευση με «όπλο» τους υψηλούς μισθούς των προϋπάρχοντων εργαζομένων της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Κατά τις εκκαθαρίσεις του 2014, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις ως εργαζόμενοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. πλέον. Όταν αποφασίσε η συνέλευση του σωματείου να προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας προκειμένου να διεκδικήσει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα εξισορροπούσε τις μισθολογικές διαφορές προς όφελος των χαμηλότερων μισθών, η διοίκηση της εταιρείας προέβη σε «αξιολόγηση», αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόλυση δύο εργαζομένων που ακολουθήθηκε από άλλους δύο και άλλους τέσσερις λίγες ημέρες μετά. Η ανάκληση των τεσσάρων πρώτων απολύσεων ήταν που αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων με την εταιρεία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Στη συνάντηση, οι επιθεωρητές του Σώματος έκριναν τη διαδικασία αξιολόγησης παράνομη και διαπίστωσαν ότι ο κανονισμός εργασίας έχει λήξει. Παράλληλα, εντόπισαν ανεπάρκειες στις ίδιες τις συμβάσεις με τις οποίες το 2014 ο ιδιωτικός ΟΠΑΠ επαναπροσέλαβε τους εργαζόμενους της εταιρείας. Οι συμβάσεις προέβλεπαν ετήσιο μισθό (αντί για μηνιαίο), πρωτοτυπώντας ενάντια στην εργατική νομοθεσία. Επίσης, απ' τις συμβάσεις απουσίαζε σαφής αναφορά σε ωράριο και τόπο εργασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπολογίζονται υπερωρίες και οι μεταθέσεις να γίνονται αβίαστα, χωρίς κυρώσεις για την εταιρεία. Τέτοιες μεταθέσεις επιχειρήθηκαν το 2015, αλλά ύστερα από διαπραγματεύσεις και τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ανακλήθηκαν.
Η επιβολή προστίμων εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και τα 5 εκατ. ευρώ, αν διαπιστωθεί ότι αυτές οι παραβάσεις διατρέχουν και τις 1.170 περίπου συμβάσεις της εταιρείας με τους εργαζόμενους. Η διαδικασία αναβλήθηκε προς το παρόν, μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, προκειμένου η εταιρεία να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία και να επανεξετάσει το θέμα των απολύσεων, οπότε και θα εξεταστεί η υπόθεση όλων των απολυμένων μαζί.
Εργαζόμενοι
«Ευθεία επίθεση στη συνδικαλιστική ελευθερία των εργαζομένων» χαρακτηρίζει τις απολύσεις ο δικηγόρος του σωματείου Παναγιώτης Κολοβός, ενώ καταγγέλει ότι οι απολύσεις υπήρξαν στοχευμένες προς μέλη του σωματείου, τη στιγμή που αυτό διεκδικούσε την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. «Ήταν ένα βήμα προκειμένου να τηρηθεί επιτέλους η νομιμότητα σ' αυτή την εταιρεία. Αναμένουμε ν' αλλάξει στάση και να δείξει μια κίνηση καλής θέλησης, για πρώτη φορά στην όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης».
«Το 2014 είχαν στείλει οδηγία για εθελούσια έξοδο και ανακοίνωναν ότι θα κλείσουν κάποια τμήματα, μεταξύ των οποίων και το δικό μου», λέει στα «Παραπολιτικά» η Ισαβέλλα Πρωτομαστόρη, εργαζόμενη στον ΟΠΑΠ από δεκαετίας. «Μετά από μία εβδομάδα, μου έφεραν να υπογράψω σύμβαση του ίδιου τμήματος που υποτίθεται ότι είχε κλείσει και δεν δέχθηκα να την υπογράψω». Πριν λίγες ημέρες, ήταν ανάμεσα στους τέσσερις τελευταίους απολυμένους επειδή η αξιολόγηση απεφάνθη ότι δεν δούλευε στο 100% των ικανοτήτων της, χωρίς να το διευκρινίζει περαιτέρω.
Την κινητοποίηση των εργαζομένων υποστηρίζουν η Ομοσπονδια Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΓΣΕΕ, ενώ στην κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας και η Ραχήλ Μακρή ως εκπρόσωπος του Μετώπου Νίκης.