Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «11oυ Περιφερειακού Συμπόσιου Θαλάσσιας Ισχύος» (“Regional SeaPower Symposium”/RSS 2017), το οποίο διεξήχθη στη Βενετία με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ.

Το Συμπόσιο αυτό πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17-20 Οκτωβρίου και σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ προσελεύσεως, με τη συμμετοχή Ναυτικών από 47 χώρες του κόσμου, 39 εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών, μεταξύ δε των συμμετεχόντων ήταν οι αρχηγοί των Ναυτικών των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Καναδά, Βραζιλίας, Ισραήλ, Ιαπωνίας και Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας αρχηγός είχε επιλεγεί εκ των διοργανωτών ως ο βασικός ομιλητής, συμμετέχοντας σε κοινό πάνελ με τους αρχηγούς των Ναυτικών των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιαπωνίας, Γερμανίας και Αιγύπτου, με θέμα “Maritime Capacity Building”, όπου, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενισχύσεως των λιγότερο προηγμένων Ναυτικών, ώστε να αναπτύξουν τις απαραίτητες δυνατότητες και έτσι να καταστούν ικανά να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών.

Επίσης, κατά την τοποθέτησή του ο αντιναύαρχος Τσοιύνης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το «Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ), που εδρεύει στη Σούδα, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τόσο σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και σε τρίτες χώρες που επιθυμούν την ανάπτυξη των ναυτικών δυνατοτήτων τους. Σημαιώνεται γιατί έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία η αναγνώριση του ρόλου που διαδρματίζει το ΚΕΝΑΠ, καθώς οι αρχηγοί των Ναυτικών Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας έκαναν ειδική αναφορά στην προσφορά του Κέντρου, κατά τις παρεμβάσεις τους.

Επίσης ο αρχηγός ΓΕΝ ανέφερε ότι το ΠΝ έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πρόταση (comprehensive toolbox) που βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στη στοχευμένη εκπαίδευση και στην υψηλού επιπέδου αξιολόγηση και είναι διαθέσιμη – ως προσφερόμενο «πακέτο» - σε όσα Ναυτικά θα ήθελαν να την αξιοποιήσουν.

Ακόμα, στο πλαίσιο του Συμποσίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσημη συνάντηση των Αρχηγών Ναυτικού (CHONs) των κρατών-μελών της «Αδριατικής και Ιόνιας Πρωτοβουλίας» (ADRION), ενώ υπεγράφη κοινή διακήρυξη για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας τους.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συμποσίου, ο αντιναύαρχος Τσούνης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το νέο διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική αντιναύαρχο James G. Foggo III USN, ο οποίος την επόμενη ημέρα της αναλήψεως των νέων του καθηκόντων προήχθη σε ναύαρχο τεσσάρων αστέρων, κατά την οποία συζητήθηκε η αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στη Μεσόγειο, ενόψει και της επικείμενης επισκέψεως του αρχηγού ΓΕΝ στις ΗΠΑ, τον επόμενο μήνα.