Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνούς συνόδου για την ασφάλεια στην Ουάσινγκτων των ΗΠΑ με θέμα «Αντιμετώπιση βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων» (“Counter-Violent Extremist Organizations”), που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 23-24 Οκτωβρίου σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων από όλο τον κόσμο, μετά από σχετική πρωτοβουλία του αρχηγού του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγού Joseph F. Dunford του Σώματος των Πεζοναυτών.
Στη σύνοδο συμμετείχαν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από 76 κράτη από όλες τις ηπείρους, και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, οι διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των ΗΠΑ, καθώς και οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιελάμβαναν τα εξής αντικείμενα, συμφώνως με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ:
Την ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου του βίαιου εξτρεμισμού διεθνώς.

Τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός συνασπισμού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν τα κοινά συμφέροντα των κρατών μελών του, για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
Τις απώλειες που έχει υποστεί το ISIS, σε προσωπικό, μέσα, πόρους και εδάφη, στις χώρες που έχει αναπτυχθεί.
Τον τρόπο λειτουργίας του Islamic Military Counterterrorism Center.
Την παρουσίαση της επιχειρήσεως “Gallant Phoenix”, ως παράδειγμα επιχειρήσεως πολυεθνικής συνεργασίας και ενισχύσεως των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Συμφώνως με τις ίδιες πηγές, «Οι σκοποί της συνόδου ήταν, η επισήμανση της διαρκούς διασυνοριακής φύσης της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, η προώθηση της ενότητας προσπάθειας στον σχεδιασμό αντιμετώπισής της και η ανάπτυξη στρατηγικής συνοχής με ανταλλαγή διδαγμάτων από τις συναφείς στρατιωτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο».


Ο Έλληνας αρχηγός στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε, πάντα συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, ότι η πρόληψη της τρομοκρατίας με την εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν, απαιτεί κοινή συντονισμένη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο, ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και η βελτίωση της περιοχικής διαδράσεως των κρατών θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
Αναφερόμενος στα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υποστήριξε ότι η ενίσχυση της νοτίου πτέρυγος του ΝΑΤΟ, θα συμβάλλει στον συντονισμό δραστηριοτήτων και στην επίγνωση καταστάσεως, στο πλαίσιο της επιτεύξεως του στόχου της Συμμαχίας για προβολή σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και γενικότερα στην Μεσόγειο απαιτεί τη συνέχιση των οικείων επιχειρήσεων από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος της παρουσίας του ναυάρχου Αποστολάκη στη σύνοδο της Ουάσινγκτων ήταν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επαφές που πραγματοποίησε με σειρά ομολόγων του, μεταξύ των οποίων με τον αμερικανό συνάδελφό του στρατηγό Dunford και τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), αμερικανό στρατηγό Curtis M. Scaparrotti, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ αντιστράτηγο Gadi Eizenkot, τους αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων Γερμανίας στρατηγό Volker Wieker, Ιρλανδίας αντιναύαρχο Mark Mellett, Αρμενίας αντιστράτηγο Moyses Hakobyan και Γεωργίας υποστράτηγο Vladimer Chachibaia, καθώς και με τους διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των ΗΠΑ.

Ιδιαιτέρως όμως κατά τις επαφές του με τον στρατηγό Dunford και τον στρατηγό Scaparrotti, ο ναύαρχος Αποστολάκης τόνισε το εξαίρετο επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και τη δυνατότητα περαιτέρω ενισχύσεώς της, ειδικώς στους τομείς των συνεκπαιδεύσεων των τριών Κλάδων και των ειδικών επιχειρήσεων.
Επίσης, στη συνάντηση του με τον αρχηγό των Ισραηλινών ΕΔ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε τη διαρκώς βελτιούμενη, διμερή στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαιδεύσεως και της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και τις πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος, με συμμετοχή Ελλάδας και Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας.