Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα από μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας.


Ομόφωνα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε, όπως και πρωτοδίκως, και τους 16 κατηγορουμένους. Μεταξύ των ενόχων η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης στο ΥΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος αλλά και ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας.

Επιπλέον με την απόφασή του το δικαστήριο μείωσε το ποσό του ξεπλύματος από τα 40 στα 10 εκατ. ευρώ τόσο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και για τον άλλοτε  γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο. Παράλληλα  αφαίρεσε και μία επιμέρους πράξη του κατηγορητηρίου για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου. 

Από την αίθουσα του δικαστηρίου απούσα ήταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μόλντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Η εισαγγελέας της έδρας Αναστασία Δημητριάδου στην αγόρευση της, στην οποία είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι 12 από τους συνολικά 16 κατηγορουμένους και ειχε τονίσει ότι, από τη δικαστική έρευνα και τα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας προέκυψε ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα από εξοπλιστικά προγράμματα με πρωταγωνιστή τον Ακη Τσοχατζόπουλο και συνεργούς μέλη της οικογενείας του και στενούς του συνεργάτες.


Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο τη νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος από τον πρώην υπουργό», ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο της συζύγου του, η εισαγγελέας τόνισε ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων.


Το ίδιο ανέφερε και για την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, για λογαριασμό της οποίας αγοράστηκαν ακίνητα με μαύρο χρήμα.

Εν αναμονή των ποινών 

Η αυλαία της δίκης αναμένεται να πέσει με την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών που θα κρίνει αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα επιστρέψουν στη φυλακή  και ποιοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν ελεύθεροι τη ζωή τους.  

Πρωτόδικα είχε επιβληθεί κάθειρξη 20 ετών στον πρώην υπουργό, ενώ με κάθειρξη 12 ετών η καθε μία, είχαν τιμωρηθεί η συζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ και η κόρη του Αρετή.


Παράλληλα ένοχοι ειχαν κριθεί 13 ακόμη συγκατηγορούμενοι του, στους οποίους ειχαν επιβληθεί μικρότερες ποινές απο την 20ετή κάθειρξη, στην οποία καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός.


Ο πρώην υπουργός, έχει αποφυλακιστεί για λόγους υγείας.

Επιστρέφει στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος μετά την καταδίκη σε δεύτερο βαθμό;

Όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Βάσω Παλαιού στο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή SECRET, με τον Παναγιώτη Τζένο, Δημήτρη Κουνιά και Θανάση Φουσικίδη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που  καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για το θέμα των εξοπλιστικών, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εκ νέου φυλάκισή του.
 
Όπως αποκάλυψε η δικαστική συντάκτης της Ελευθερίας του Τύπου, στο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, «αναμένεται η πρόταση του Εισαγγελέα σχετικά με την αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά και το ύψος της ποινής, κάτι που θα καθορίσει και το εάν ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επιστρέψει στη φυλακή ή όχι.
 
Να σημειωθεί ότι στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, δεν είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά στον πρώην υπουργό».