Την απόφαση του δικαστηρίου για το εάν θα του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, έστω και ένα, το οποίο θα «κλείσει» τον δρόμο προς τη φυλακή, αναμένει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος άκουσε χθες την απόφαση του δικαστηρίου, σε δεύτερο βαθμό, και την καταδίκη του σε 19 χρόνια κάθειρξη για τις «χρυσές μίζες» επί της υπουργεία του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.  

Ήδη άλλωστε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί των ποινών, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρώην υπουργός και οι υπόλοιποι 15 καταδικασθέντες παραμένουν κρατούμενοι.  

Το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 19 ετών -από 20, που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό- στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και καθείρξεις οκτώ ετών στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου.   

Νωρίτερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε ελαφρυντικά στους 14 εκ των 16 καταδικασθέντων για την υπόθεση. Το δικαστήριο δεν χορήγησε τελικά ελαφρυντικά μόνο στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.  

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μάλιστα, το δικαστήριο, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στον Γιάννη Σμπώκο, ενώ κατά πλειοψηφία 4-1 αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στη Βίκυ Σταμάτη.