Διευκρινίσεις για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και για τα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) του προγράμματος παρέσχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου».

«Δεν θα εντάξουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ό,τι σχετίζεται με την ορθή εκτέλεση του προγράμματος, θα γίνει. Ό,τι δεν σχετίζεται, ακόμη και αν είναι αναγκαίο για άλλο όπλο ή πρόγραμμα θα απαλειφθεί», σημείωσε ο ΑΝΥΕΘΑ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ΑΩ του προγράμματος των αεροσκαφών F-16 σημείωσε τα εξής: «Το τονίζω, συνέχισε, και γιατί βλέπω μια «κινητικότητα» και μάλιστα ανταγωνιστική στον επιχειρηματικό χώρο, που φτάνει ως τα όρια «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» αν είναι εγώ να μην συμμετέχω. Βλέπω ακόμη πονηρά άρθρα και αρθρίδια σ’ αυτή την κατεύθυνση όπως και να αυξάνει ο δημόσιος λόγος των «ειδικών για όλα».

Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 ο Δ. Βίτσας επισήμανε: «Τα μαχητικά μας αεροπλάνα είναι κατά κύριο λόγο F-16 και Mirage. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τα 123 (από τα 154) F-16, εκ των οποίων περισσότερα από τα 2/3 σε Viper, ένα τύπο μαχητικού που δεν διαθέτει καμία άλλη χώρα στην περιοχή. Και αυτό θα κάνουμε. Ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της αναβάθμισης θα γίνει στην Ελλάδα και από ελληνικές εταιρείες προεξαρχούσης της ΕΑΒ»

Αναφερόμενος για το κόστος του προγράμματος ο ίδιος τόνισε ότι «τη στιγμή που γίνονται διαπραγματεύσεις για το κόστος και τον χρόνο αποπληρωμής, δεν θεωρώ πως είναι σκόπιμο και «έξυπνο» να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Το σημαντικό είναι πως όλοι οι υπολογισμοί μας έχουν γίνει εντός δημοσιονομικού πλαισίου. Τα χρήματα θα δοθούν από τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, είναι περί τα 0,5 δις € το χρόνο. Το ΥΠΕΘΑ δεν ζητά ούτε ένα ευρώ παραπάνω".