Το θέμα των εκδόσεως ή μη στην Τουρκία των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, καθώς και οι επιπτώσεις του στις διμερείς σχέσεις, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΑΝΥΕΘΑ) Δημήτρη Βίτσα στο ραδιόφωνο ALPHA 9,89.

«Η Ελλάδα δεν είναι καμία χώρα η οποία υποθάλπει πραξικοπηματίες και έχει ξεκαθαριστεί ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να εκδοθούν», τόνισε σχετικώς ο υπουργός απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς εκτιμούμε ότι η υπόθεση, πέρα από τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα που έχουν αυτές οι δύο επιτροπές, πρέπει να πάει στο επίπεδο πλέον της Τακτικής Δικαιοσύνης».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ζήτημα του ασύλου που αφορά χιλιάδες άτομα, ότι «έχουμε συχνά την περίπτωση να έχει απορριφθεί και από τις δύο επιτροπές η χορήγηση ασύλου και ο αιτών να προσφεύγει αυτός στο Διοικητικό Εφετείο».

Ο ΑΝΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλητικές επί του θέματος δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επισήμανε ότι «ανέξοδοι παληκαρισμοί δεν ωφελούν, ούτε κανείς μπορεί να ανησυχήσει απ’ αυτούς», προσθέτοντας: «Η πολύ επιθετικότητα μερικές φορές βλάπτει και στο τέλος κάνει τον αυτόν ο οποίος φραστικά επιτίθεται, να μένει στο κενό γιατί δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό που λέει».

Για το ίδιο θέμα σε άλλο σημείο τόνισε : «Δεν θα την θέλαμε την ένταση… Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη όσον αφορά τις πιθανές επιθετικές απειλές, είμαστε μια χώρα που έχει πραγματικά ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».

Τέλος, αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται επί του θέματος από την Νέα Δημοκρατία, ο ΑΝΥΕΘΑ την απέδωσε «στην τακτική της να βάζει όλα τα θέματα κάτω από τη λογική, να γίνουν εκλογές και να έρθει πιθανά ή να θεωρεί ότι θα έρθει, στην εξουσία. Όταν κάποιος τα βάζει κάτω από αυτή τη λογική, τυφλώνεται από το πάθος του για την εξουσία», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.