Το ζήτημα της κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο έθεσε εκ νέου στους ομολόγους του των κρατών – μελών της ΕΕ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο της συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, και η οποία επέλεξε ως νέο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (MCEU) τον σημερινό Ιταλό αρχηγό στρατηγό Claudio Graziano, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του το Νοέμβριο του 2018, από τον σημερινό πρόεδρο Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών, ο ναύαρχος Αποστολάκης συναντήθηκε με τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη Στρατηγό (SACEUR) Αμερικανό στρατηγό Curtis Scaparrotti, τον ανώτατο διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ Γάλλο πτέραρχο Denis Mercier, τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο καθώς και με ομολόγους του άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και με τον αρχηγό ΓΕΕΦ της Κύπρου αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και άλλους συναδέλφους του.

Ο Έλληνας αρχηγός στις επαφές του αυτές έθεσε εκ νέου το ζήτημα της εξακολουθητικής παραβατικής συμπεριφοράς των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τα θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων στις τρέχουσες υποστηρικτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποιήσεως ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, στις παρεμβάσεις του ο ναύαρχος Αποστολάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί τη λήψη μέτρων προλήψεως της διεισδύσεως των τρομοκρατών στην ΕΕ, διά μέσου των μεταναστευτικών ροών.

-Στρατηγικός παράγων επιτυχίας της ναυτικής επιχειρήσεως της ΕΕ EUNAVFORMED, που εξελίσσεται στην Κεντρική Μεσόγειο, είναι η ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών με την Frontex και την Europol, με σκοπό την αποτελεσματική ανάσχεση των δικτύων λαθραίας διακινήσεως ανθρώπων.

-Είναι επιθυμητή η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων επ’ωφελεία αμφοτέρων και των πολιτών των κρατών-μελών τους.

-Η συνέχιση της επιχειρήσεως Althea σε συνδυασμό με την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα συμβάλει στην βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητος της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, ο Έλληνας αρχηγός συναντήθηκε και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του European Defence Agency (EDA) Jorge Domecq, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (PESCO), καθώς και στην ανάπτυξη κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας.