Σε δοκιμασία πολλές περιοχές της Ελλάδας από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα και τον κυκλώνα Ζήνωνα που από εχθές ξεκίνησε την «επέλασή» του από τη Δυτική Ελλάδα προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Στο Μεσολόγγι οι ισχυροί άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν δένδρα στο κέντρο της πόλης, ενώ παρέσυραν κάδους απορριμμάτων σημειώνοντας αρκετά προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων μέσα από δύο ΙΧ που είχαν ακινητοποιηθεί σε παραλιακούς δρόμους της Αχαΐας προχώρησαν το πρωί άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής.

Επίσης, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης οι πυροσβέστες παρενέβησαν στο κτίριο που στεγάζεται το Λιμενικό τμήμα στο Ρίο, ώστε να μην πλημμυρίσει, ενώ κλήθηκαν να παρέμβουν και σε δύο περιπτώσεις κοπής δέντρων εξαιτίας των ανέμων, στο Ρίο και στο Κάτω Καστρίτσι.

Η δυνατή βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν από χθες το βράδυ την Πάτρα, έβγαλαν τη θάλασσα στο δρόμο, με αποτέλεσμα η περιοχή να καταστεί απροσπέλαστη για οχήματα και πεζούς.

Mεγάλα τα προβλήματα που προκλήθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας και στην Στερεά Ελλάδα.

Το βράδυ του Σαββάτου, έγινε κατολίσθηση στο 16ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και στην Αττική όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. 

Κανονικά διεξάγεται εδώ και λίγη ώρα η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω συσσώρευσης υδάτων, από το ύψος της Πέτρου Ράλλη μέχρι τη Χαμοστέρνας , και στα δύο ρεύματα.

Φεύγει η κακοκαιρία - Έρχεται κρύο και χιόνια από αύριο

Πάντως , σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων υποχωρεί από σήμερα το «κύμα» κακοκαιρίας με τις φονικές καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 19 ανθρώπων και βιβλική καταστροφή σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο. Από αύριο έρχεται κρύο και χιόνια στα ορεινά.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά (κυρίως πάνω από τα 700 μετρά) της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το μεσημέρι και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ και η θερμοκρασια θα καταγράψει πτώση.

Τελευταία ημέρα της πολύ σημαντικής κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας η Κυριακή 19/11, με βροχές από τις πρωινές ώρες κυρίως σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, από τη διέλευση του εξασθενημένου πλέον Ζήνωνα ο οποίος μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσει την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες και στη συνέχεια τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και περιοχές της Θράκης. Βροχές αναμένονται από το μεσημέρι στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

Τα τρία παρακάτω διαγράμματα απεικονίζουν την μεταβολή της πίεσης, της ταχύτητας του ανέμου και της βροχής στο σταθμό μας στο Αιτωλικό,όπου διακρίνεται καθαρά η πτώση της πίεσης όσο πλησίαζε ο Ζήνων καθώς και η άνοδός της στη συνέχεια, ενώ πολύ ενισχυμένοι ήταν οι άνεμοι όσο ο Ζήνων πλησίαζε, με ριπές στα 70 km/h, νηνεμία όταν το «μάτι» του Ζήνωνα βρέθηκε πάνω από την περιοχή με εκ νέου ισχυρούς ανέμους όπως ο Ζήνων μετακινήθηκε ανατολικά. Παρόμοια συμπεριφορά παρουσιάζει και το διάγραμμα της βροχής.

 

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τις βροχές που προβλέπονται το μεσημέρι της Κυριακής 19/11 στη χώρα μα

Βροχές αναμένονται και τη Δευτέρα 20/11, κυρίως στη Θράκη, στα νησιά του Α. Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.