Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για τους επιβάτες των ΜΜΜ. Μόλις λίγο καιρό μετά τις ουρές της ντροπής που σχηματίζονταν για να προμηθευτούν οι επιβάτες την ηλεκτρονική κάρτα και εισιτήριο, το σκηνικό επαναλαμβάνεται και οι ουρές καλά κρατούν. Οι μεγάλες ελλείψεις στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων και στην εκπαίδευση του κοινού δημιουργούν αδικαιολόγητη ταλαιπωρία στους σταθμούς και φυσικά απίστευτο αλαλούμ.

Η έλλειψη εκπαίδευσης και καθοδήγησης είναι εμφανής. Κανείς δεν ήταν έτοιμος και όλοι έχουν απορίες, αφού το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ αλλά και του αναδόχου δεν επαρκεί για να επιλύσει τα προβλήματα εξοικείωσης που αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και τεχνολογικά καταρτισμένοι πολίτες να δυσκολεύονται να χειριστούν το μενού του νέου εξοπλισμού πολλαπλών χρήσεων (έκδοσης εισιτηρίου, φόρτισης). 

Στην όλη ταλαιπωρία έρχεται να προστεθεί και η σημερινή απεργία του μετρό, καθώς για 24 ώρες δεν θα κινηθούν οι συρμοί του μετρό (γραμμή 2,3) λόγω απεργίας του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων.

 Οι εργαζόμενοι στο μετρό αντιδρούν στην επικείμενη ένταξη των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών στην Ελληνική Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, θυγατρική του λεγόμενου Υπερταμείου.

Σημειώνεται ότι οι απεργοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) άνοιξε τις πύλες στον Άγιο Αντώνιο, που ήταν ένας από τους πρώτους τέσσερις σταθμούς στους οποίους τις έκλεισε ο ΟΑΣΑ.

Το ΣΕΛΜΑ αποδίδει την πρωτοβουλία στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την επικύρωση των εισιτηρίων στην έξοδο των σταθμών (σ.σ. το εισιτήριο επικυρώνεται σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές). Αργότερα, οι πύλες έκλεισαν ξανά από τη ΣΤΑΣΥ.

Οι πύλες θα συνεχίσουν να κλείνουν και τις επόμενες μέρες, αφού σήμερα είναι προγραμματισμένη 24ωρη απεργία που πραγματοποιείται για την ένταξη των συγκοινωνιακών φορέων στο Υπερταμείο. Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας στους σταθμούς, που έχει θέσει ο κ. Λευτέρης Ρενιέρης, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλύονται με ξεχωριστούς διαγωνισμούς καθώς δεν προβλέπονταν στη σύμβαση με τον ανάδοχο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Πρόκειται για τη σύνδεση των πυλών με τα συστήματα ασφαλείας ώστε σε έκτακτα περιστατικά (φωτιά, ατύχημα κ.ά.) να εκκενώνεται γρήγορα η αποβάθρα και να μην εγκλωβίζονται επιβάτες μέσα στους σταθμούς. Το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι δεν θα κλείσουν οι πύλες εάν δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των σταθμών που έχουν συνδεθεί είναι κάτω από δέκα.

Χρηστικές συμβουλές

Πώς επικυρώνουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και την ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card)
-Επικυρώνουμε μία (1) φορά κατά την είσοδό μας σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ.
-Επικυρώνουμε δύο (2) φορές σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές.
-Καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το επικυρώνουμε κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (λεωφορείο, τραμ, τρόλεϊ) και κάθε φορά που περνούμε τις πύλες του μετρό και του ηλεκτρικού, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι.
-Σωστή επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σημαίνει ότι το τοποθετούμε στον αναγνώστη με την ειδική σήμανση στις πύλες των σταθμών και στα επικυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
-Επιπλέον, όταν επικυρώνουμε, στην οθόνη του επικυρωτικού/πύλης εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι τη λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι μπλε χρώματος, με οθόνη και οπτικό αναγνώστη, του οποίου η θέση σηματοδοτείται με 4 καμπύλες γραμμές.
Αντίστοιχα, στο μετρό και τον ηλεκτρικό ο μηχανισμός επικύρωσης βρίσκεται στις πύλες εισόδου-εξόδου των σταθμών και η επικύρωση του ηλεκτρονικού κομίστρου στον οπτικό αναγνώστη δίνει εντολή στην πύλη να ανοίξει.

Χρήσιμες οδηγίες

-Προτείνεται να κρατάτε την κάρτα ή το εισιτήριό σας προστατευμένα σε θήκη ή πορτοφόλι για αποφυγή φυσικής φθοράς.
-Σιγουρευτείτε ότι η κάρτα ή το εισιτήριό σας περιέχουν το ελάχιστο απαιτούμενο κόμιστρο ή ποσό για τη μετακίνησή σας.
-Εάν η κάρτα ή το εισιτήριό σας απορριφθεί σε ένα από τα μηχανήματα επικύρωσης περιμένετε έως ότου η φωτεινή ένδειξη σταματήσει να αναβοσβήνει και μετά ξαναδοκιμάστε.
-Η επικύρωση στις πύλες των σταθμών γίνεται πάντα στον αναγνώστη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.
-Φροντίζετε η κάρτα ή το εισιτήριο να μη λυγίσει ή κοπεί.
-Μην κρατάτε περισσότερες από μια κάρτα ή εισιτήριο τη φορά πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα.
-Μην απομακρύνετε την κάρτα από τα επικυρωτικά μηχανήματα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάγνωσης.
-Η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας γίνεται αποκλειστικά από τον δικαιούχο.
-Μην εισέρχεστε 2 άτομα ταυτόχρονα στις πύλες των σταθμών.
-Σε περίπτωση που συνοδεύετε παιδιά κάτω των 6 ετών ή μεταφέρετε αποσκευές, χρησιμοποιείστε τις πύλες ΑΜΕΑ.