Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική, διακλαδική άσκηση «Νηρηίς 2017», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αρχηγείου Στόλου και του ΓΕΕΘΑ στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και του νοτίου Αιγαίου και ολοκληρώνεται στις 25 Νοεμβρίου.

Η άσκηση «Νηρηίς 2017» είναι τύπου INVITEX (=Invitation Exercise) και ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου με τις εν όρμω δραστηριότητες αυτής στη ναυτική βάση της Σούδας.

Σκοπός της ασκήσεως, συμφώνως με το ΓΕΝ, είναι «η εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών».

Από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετέχουν η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ (“Standing NΑΤΟ Maritime Group 2”/SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS “OCEAN” του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, που είναι και η ναυαρχίδα του διοικητή της SNMG-2, με μικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, μονάδες της αντιναρκικής δυνάμεως Μεσογείου του ΝΑΤΟ (“Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2”/ SNMCMG-2), καθώς και μονάδες των Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ.

Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με τέσσερις φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, δύο υποβρύχια, δύο πυραυλακάτους, ένα αρματαγωγό, δύο πλοία γενικής υποστηρίξεως και υποβρύχιους καταστροφείς με τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) που διαθέτουν. Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών του Μάλεμε και την 5η Ταξιαρχία – «V Μεραρχία Κρητών» και η Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη της κυρίως από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας αλλά και άλλες βάσεις της.

Λ.Σ.Μ.