Κοινές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν Ελλάδα και Κύπρος, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προώθηση των κοινών εθνικών συμφερόντων αλλά και των γενικότερων ευρωπαϊκών συμφερόντων στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμφώνως με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος του 2ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Αμύνης των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμύνης Ελλάδος και Κύπρου, που συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, μια στην Κύπρο, όπου έγινε τον περασμένο Απρίλιο, και μια στην Ελλάδα, συμμετέχουν οι υπουργοί Αμύνης των δύο χωρών Π.Καμμένος και Χρ.Φωκαΐδης, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ ναύαρχος Ευ.Αποστολάκης ΠΝ και αντιστράτηγος Ηλ.Λεοντάρης αντιστοίχως, οι γενικοί διευθυντές και επιτελείς της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας των ΕΔ των δύο χωρών.

Βάσει του ανακοινωθέντος στο πλαίσιο αυτό οι δύο χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με φίλες γειτονικές χώρες, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση κοινών απειλών διαμορφώνοντας το πλαίσιο για την προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητος και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Επίσης στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται επίσης ότι οι δύο χώρες «θα παραμείνουν στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας».

Τελείως επιγραμματικώς στο 2ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμύνης Ελλάδος -Κύπρου αποφασίστηκαν τα εξής:

-Η υπογραφή συμφωνίας για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

-Η σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και το συντονισμό της προόδου της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοάμυνας.

-Η επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου σε θέματα αεραμύνης και λήφθηκε απόφαση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαιδεύσεως για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

-Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επιδιώκοντας τη συμμετοχή και τρίτων χωρών, υπό το φως των προοπτικών χρηματοδοτήσεως που διανοίγονται μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμύνης.

Επίσης το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμύνης εκτίμησε ότι «το κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων και η ολοένα στενότερη συνεργασία σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο, αθόρυβα και συστηματικά, έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική σύζευξη Ελλάδας-Κύπρου». Αυτή η αμυντική σύζευξη «αποκτά σήμερα νέα στρατηγική διάσταση μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνει η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)», που υπογράφτηκε προ δύο εβδομάδων περίπου, στις Βρυξέλλες, κατά την κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης της ΕΕ.

Αποφασίστηκε όπως η επόμενη σύνοδος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Αμύνης θα συνέλθει τον ερχόμενο Απρίλιο του 2018 στην Κύπρο.