Ανυπόφοροι καύσωνες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, λιγότερες βροχές, περισσότερα ακραία «ξεσπάσματα» του καιρού. Περίπου αυτές είναι οι (ζοφερές) προβλέψεις της Ακαδημίας Αθηνών για το κλιματικό μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα στην Ελλάδα θα σημειωθεί επιπλέον άνοδος της θερμοκρασίας -ιδίως κατά τους θερινούς μήνες-, η οποία ενδέχεται να υπερβαίνει ακόμα και τους τρεις βαθμούς Κελσίου! Η άνοδος αυτή, μάλιστα, θα ξεπερνά τους ετήσιους στόχους της Διάσκεψης του Παρισιού, όπως σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, σε ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στο κλίμα.

Ο κ. Ζερεφός ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα έχει ήδη παρατηρηθεί αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Βάσει αυτών των στοιχείων, στο τέλος του αιώνα στα δυτικά οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από 15%!

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και η αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών καταστάσεων, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Επιπλέον, ο κ. Ζερεφός εκτίμησε ότι ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες λόγω της διείσδυσης υφάλμυρου ύδατος, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Στην ίδια εκδήλωση, εντωμεταξύ, ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και διευθυντής του Κέντρου Βασικής Ερευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, έκανε γνωστό ότι το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον χώρο της έρευνας και παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών που στηρίζουν την εξατομικευμένη ιατρική.

Ανάμεσα σε άλλα, το ίδρυμα θα αναγείρει κτίριο στο οποίο θα στεγάσει τις πλέον εκσυγχρονισμένες εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και την προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών έρευνας και εφαρμογής εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα και εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της υγείας.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 5/12/2017