Μετά από πολύωρη απολογία και με τη συνδρομή μεταφραστών και οι 6 κατηγορούμενοι - μέλη του πληρώματος του ρυμουλκού «ΑNDREAS» κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα με την κατηγορία ότι μετέφεραν 6 τόνους 177 κιλά και 800 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ναυτικοί, όλοι υπήκοοι Συρίας, υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το φορτίο που μετέφεραν και πως είχαν προσληφθεί από κύπριο ατζέντη για να μεταφέρουν το πλοίο για επισκευές σε ναυπηγείο στη Μάλτα.

Και οι έξι, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από δράστες που ενεργούν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατά επάγγελμα αλλά και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα ναρκωτικά) οδηγήθηκαν σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια Πειραιά, παρουσία των συνηγόρων τους που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του πληρώματος είχαν συμφωνήσει με έναν Κύπριο ατζέντη, τα στοιχεία του οποίου φέρεται να είναι γνωστά στις Αρχές, να ναυτολογηθούν έναντι 600 δολαρίων το μήνα ο καθένας, προκειμένου να αποτελέσουν το πλήρωμα του ρυμουλκού για τη μεταφορά του στο ναυπηγείο της Μάλτας. Το πλήρωμα αποτελούσε ο πλοίαρχος, που φέρεται να είχε πλαστό έγγραφο ικανότητας κυβερνήτη ρυμουλκού,δύο λαδάδες και τρεις ναύτες.

Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν: «Κάτι που μας προξένησε εντύπωση είναι ότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν έδειχνε ανησυχία που θα γινόταν έλεγχος αλλά αντιθέτως έδειχνε ψύχραιμο ενώ επιχείρησαν να κρύψουν και ένα δορυφορικό τηλέφωνο. Επίσης είχαν τοποθετήσει μπαχαρικά (κουρκουμά) στο χώρο που έκρυβαν τα ναρκωτικά (στα διπύθμενα και στις δεξαμενές) για να «αποπροσανατολίσουν» τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ο οποίος όμως τα εντόπισε και έτσι τα βρήκαμε κόβοντας λαμαρίνες».

Στο λιμάνι της Λεμεσού από όπου το πλοίο αναχώρησε στις 30 Νοεμβρίου το πλήρωμα μετέβη αεροπορικώς από τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέχεια υπήρξε ένα «κενό» ως προς το δρομολόγιο που ακολούθησε. Από την έρευνα προέκυψε ότι κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Συρίας όπου έγινε η φόρτωση των ναρκωτικών. Στη συνέχεια σκόπευαν - όπως υποστήριξαν βάση και αλληλογραφίας που είχαν και εξετάζεται - να κατευθυνθούν προς τη Μάλτα για επισκευές. Η πληροφορία για το εντοπισμό του παράνομου φορτίο φέρεται να δόθηκε από γαλλικές αρχές.

Η προανάκριση γα την εν λόγω υπόθεση συνεχίζεται ενώ διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του αρχηγείου του Λιμενικού με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές του εξωτερικού. Ως προς τους «εγκεφάλους» εξετάζεται εάν πρόκειται για κύκλωμα προέλευσης Συρίας και Λιβάνου.

Το "ANDREAS" ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, μετά από επέμβαση στελεχών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ)