Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο η 86η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ που θα διεξαχθεί στο Ζάπειο Μέγαρο με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να παίρνουν το λόγο και να παρεμβαίνουν σε όλα τα κρίσιμα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Το παρών θα δώσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παύλοπουλος και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», η Σύνοδος – με οικοδεσπότη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - διεξάγεται παραμονές της ανακοίνωσης του περίφημου σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η οποία μετατέθηκε όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς αναζητούνται λύσεις στα νομικά ζητήματα που έχουν ανοίξει.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα συζητήσουν με την κατάθεση ενός προϋπολογισμού που περικόπτει φέτος άλλα 26 εκατ. ευρώ από τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μειώνονται εκ νέου τα κονδύλια για πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 2018 σε σχέση με εκείνα που δόθηκαν το 2017 (901 εκατ. ευρώ ήταν η συνολική επιχορήγηση το 2017 και 875 εκατ. θα είναι το 2018).

Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα υποδεχτεί το πρωί του Σαββάτου και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος και αναμένεται να ανακοινώσει στα μέλη της την πολιτική του στα θέματα που εκκρεμούν.

Μεταξύ αυτών οι πρυτάνεις θα συζητήσουν για:

Τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ η άποψη που θα εκφράσουν τα πολυτεχνεία της χώρας καθώς το νέο ίδρυμα θα περιλαμβάνει μια πλήρη πολυτεχνική σχολή (με τέσσερα χρόνια φοίτησης βέβαια και όπως αναμένεται χωρίς τίτλο Μάστερ στον πρώτο κύκλο σπουδών). Ωστόσο, σε μια χώρα όπου οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί πλήττονται οξύτατα από την ανεργία αναρωτιέται κανείς ποιος ο λόγος δημιουργίας ενός ακόμη πολυτεχνείου.Σε κάθε περίπτωση τα πανεπιστήμια θα ζητήσουν να διασφαλιστεί η ακαδημαϊκή διαδικασία στη δημιουργία του νέου ιδρύματος και να ληφθούν υπόψιν οι εισηγήσεις τους, «κάτι που δεν έχει γίνει ώς σήμερα» έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πρυτάνεις κεντρικών ΑΕΙ.

Την πολυετή υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και τα θέματα που προκύπτουν από αυτήν σε σχέση με τη λειτουργία τους. Στα παραπάνω προστέθηκε χθες η προκήρυξη απεργίας για σήμερα από τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μισθολογικά θέματα των πανεπιστημιακών και την υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που ψήφισε το υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι και ο οποίος ειδικά όσον αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς τους απαιτεί υπουργικές αποφάσεις που, όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Επίσης πολλά πανεπιστήμια αναμένεται να ζητήσουν παράταση στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν μεταπτυχιακές σπουδές και δίδακτρα καθώς τον Απρίλιο του 2018 όλα τα ιδρύματα πρέπει να παρουσιάσουν τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματά τους.