Τα κατεβασμένα ρολά του ιστορικού Θεάτρου «Ολύμπια» στην Ακαδημίας 59, εκεί όπου από το 1958 στεγαζόταν η Εθνική Λυρική Σκηνή, αποτελούσαν μια πληγή για την Αθήνα.

Τώρα το κτίριο αλλάζει σελίδα, αφού χθες αποφασίστηκε ο νέος του ενοικιαστής να είναι ο δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα ο ΟΠΑΝΔΑ, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η απόφαση ελήφθη από την ειδική επιτροπή που είχε συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία ανήκει το κτίριο. Προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός, υπεβλήθησαν προτάσεις και το χθες το μεσημέρι ελήφθη η απόφαση. Μεταξύ των «μνηστήρων» ήταν δύο ιδιώτες επιχειρηματίες και το υπουργείο Πολιτισμού που ήθελε να καλύψει κυρίως ανάγκες του Φεστιβάλ Αθηνών και νέων ομάδων θεάτρου και χορού.

Ο δήμος Αθηναίων αναμένεται να στεγάσει κυρίως τα μουσικά σύνολα, τις ορχήστρες του και άλλες δράσεις του που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες σε άλλα σημεία. Σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογραφεί, η διάρκεια ενοικίασης ορίζεται στα δέκα χρόνια και το μηνιαίο ενοίκιο στα 20.000 ευρώ.

Ο δήμος παραλαμβάνει το κτίριο έτοιμο να λειτουργήσει άμεσα, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αγοράσει το σύνολο του εξοπλισμού από τη Λυρική. Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίστηκε και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που είχε ο οργανισμός προς την τράπεζα λόγω καθυστέρησης καταβολής ενοικίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ενοίκιο που έδινε η Λυρική ανερχόταν στις 16.000 ευρώ τον μήνα. Θυμίζουμε ότι το 2003 είχε κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση του κτιρίου από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από την Κατερίνα Ανέστη, 20/12/2017