Ο κ. Γαληνός στη μήνυσή του αναφέρει πως στην έκταση οκτώ στρεμμάτων θα έπρεπε να φιλοξενούνται περί τα 1.800 άτομα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σε ανεκτό, τουλάχιστον, επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το αποτέλεσμα της κατάστασης στον καταυλισμό είναι να δημιουργούνται αρκετά συχνά εντάσεις και επεισόδια, με την κατάσταση να ξεφεύγει χθες βράδυ, καθώς Αφγανοί, Άραβες και Ιρακινοί μετανάστες ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, βάζοντας φωτιά στον καταυλισμό και προκαλώντας τον τραυματισμό δέκα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες γυναίκες και ένα παιδί.

Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές και χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση των ΜΑΤ για να λήξουν τα επεισόδια, αλλά και της Πυροσβεστικής για να σβήσει τις φωτιές στις σκηνές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοιου είδους επεισόδια, ωστόσο έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.

«Δυστυχώς, όμως, εδώ και δύο χρόνια, ειδικά δε εφέτος, εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και παιδιά αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ' εκτίμηση σε πάνω από έξι χιλιάδες άτομα» σημειώνει στη μήνυσή του ο κ. Γαληνός.

Στην αναφορά του ο κ. Γαληνός κάνει λόγο για ακατάλληλες συνθήκες από άποψη υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και για ελλείψεις του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στον καταυλισμό, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των εργαζομένων.

Τονίζει μάλιστα στη μυνητήρια αναφορά του πως οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες και πως σε καθημερινή βάση όσοι ζουν εκεί μέσα βιώνουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα καθώς έχουν υπάρξει και απόπειρες αυτοκτονίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν και προβλήματα με παραβατικές πράξεις που κάνουν ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών ακόμη και βιασμών ανηλίκων όπως αναφέρεται.

Πριν λίγο καιρό οι κάτοικοι του νησιού, μαζί με κατοίκους από τη Σάμο και τη Χίο, είχαν κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πειραιά και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς και χθες το βράδυ ήρθαν αυτά τα πολύ σοβαρά επεισόδια που έχουν εξοργίσει τους κατοίκους του νησιού.

Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο της αστυνομίας, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Λέσβου καθώς αρκετοί μετανάστες καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους σε πάρκα της πόλης ή πεζοδρόμια, με τους κατοίκους να είναι αρκετά φοβισμένοι καθώς αρκετοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι εξαθλιωμένοι και αγριεμένοι που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Ο κ. Γαληνός έκανε μήνυση σε βάρος κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση στον καταυλισμό.

Δήμαρχος Λέσβου στα Παραπολιτικά 90,1 FM: Υγειονομική βόμβα και παγκόσμια δυσφήμιση της περιοχής

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM την κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος κατέθεσε σήμερα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα» -όπως υποστηρίζει- συμβαίνουν στον καταυλισμό.

Έκανε λόγο για παραβατικές πράξεις, βιασμούς ανηλίκων και άλλα αδικήματα από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα.

«Μιλάμε για υγειονομική βόμβα, για παγκόσμια δυσφήμιση της περιοχής. Πρέπει να προστατέψουμε και το νησί και τους πρόσφυγες. Από το καλοκαίρι φωνάζω ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση» σημείωσε.

ΧΙΟΣ

Και στη Χίο, ο δήμος έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ελληνικού Δημοσίου χθες, καθώς πιστεύουν πως διακυβεύεται η ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, με τους νέους πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή.