Το επάγγελμα του φαρμακοποιού «ανοίγει» η κυβέρνηση, τηρώντας τη μνημονιακή δέσμευση, καθώς με τροπολογία (κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης) δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς.

Με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνεται ένα ακόμη προαπαιτούμενο που είχαν θέσει οι «θεσμοί» στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ ήδη καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται μόνο για την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, ενώ, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, άδεια ίδρυσης μπορεί να χορηγείται τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε μη φαρμακοποιούς, δυνατότητα η οποία «είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», όπως επισημαίνεται.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται επιπλέον, ενώ για τους μη φαρμακοποιούς η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να ορίζουν έναν υπεύθυνο φαρμακοποιό, και απαιτούνται επιπλέον ρυθμίσεις, όπως «ενδεικτικά η διασφάλιση ενός ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του οριζόμενου ως υπεύθυνου φαρμακοποιού στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ο περιορισμός στα πρόσωπα που μπορούν να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των φαρμακείων» κ.λπ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον πρόεδρό του Κυριάκο Θεοδοσιάδη να καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που, όπως αναφέρει, «προ εξαμήνου έκρινε το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο».

Ο κ. Θεοδοσιάδης ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματά του».

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 21/12/2017