Στις 16 Ιανουαρίου είναι η επόµενη µεγάλη µάχη στον τεκτονικό εµφύλιο, καθώς στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα συζητηθεί η αγωγή για να τεθεί προσωρινή διοίκηση στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας. Οι καταγγέλλοντες, που έχουν ήδη καταγράψει µία νίκη µε τον ορισµό προσωρινής διοίκησης στο σωµατείο «Τεκτονική Αδελφότητα», το οποίο διαχειρίζεται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των µελών, επιχειρούν τώρα να πάρουν τα «κλειδιά» και της Μεγάλης Στοάς. Οι βαριές κατηγορίες που αποδίδουν στην τωρινή διοίκηση -ακόµα και αυτή της εγκληµατικής οργάνωσης- δείχνουν ότι τα «µαχαίρια» έχουν βγει για τα καλά από τα θηκάρια, ενώ πλέον φαίνεται να µην ισχύει ο από συστάσεως του τεκτονισµού άτυπος νόµος που όριζε ότι «τα εν οίκω µη εν δήµω»... Καταγγελίες για απίστευτες µεθόδους που χρησιµοποιεί η νυν διοίκηση ώστε να τροµοκρατήσει όσους αντιδρούν σοκάρουν τα απλά µέλη, που δεν ξέρουν πια τι να πιστέψουν. Κι αυτό γιατί από την άλλη πλευρά ακούνε ότι όλη η φασαρία έχει να κάνει µε το ποιος τελικά θα έχει τον έλεγχο της Στοάς και πως οι ηττηµένοι των τελευταίων εκλογών δηµιουργούν θέµατα που δεν υπάρχουν για να «ροκανίσουν» τις καρέκλες των νυν διοικούντων. Φήµες µάλιστα αναφέρουν ότι όσοι αντιδρούν υποκινούνται από τέκτονες του εξωτερικού, που δεν βλέπουν µε καλό µάτι όλο αυτό το «ξεκατίνιασµα». Όπως ο δούκας του Κεντ, Μεγάλος ∆ιδάσκαλος της Ηνωµένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας, «µητρικής» της ελληνικής.

Ο πόλεμος

Αιτία του πολέµου που µαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια -επί της ουσίας ξεκίνησε µετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη Στοά τον Ιανουάριο του 2016- ήταν οι καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης του πλούσιου ταµείου των τεκτόνων από τους προηγούµενους επικεφαλής, αρκετοί εκ των οποίων εκλέχτηκαν και πάλι. Απόρροια της κόντρας ήταν να βγουν πολλοί «σκελετοί» από τα ντουλάπια, όπως η υπόθεση της κατασκευής του Τεκτονικού Μεγάρου στην Ελευσίνα, την περίοδο 1999-2003, που ζητείται τώρα να εξετασθεί εκ νέου. Η δαπάνη του εν λόγω κτιρίου, αν και είχε προϋπολογιστεί στα 65.000.000 δρχ., ξεπέρασε τελικώς τα 300 εκατ. δρχ. Παρόλο που και τότε υπήρξαν συστάσεις, η υπόθεση έκλεισε άρον-άρον µε έναν εσωτερικό έλεγχο και χωρίς ποτέ έως σήµερα να φτάσει στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται από µερίδα τεκτόνων, o πρόχειρος έλεγχος των οικονοµικών πεπραγµένων της περιόδου 2013-2015 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η «τρύπα» των 2 εκατ. ευρώ που έδειξε εκείνος ο έλεγχος, τα αποτελέσµατα του οποίου αµφισβητούνται από τους «αδελφούς-αντάρτες», και η παραδοχή ενός πρώην λογιστή της Στοάς ότι αυτός, µετά από προτροπή µιας γραµµατέως, εν αγνοία της διοίκησης, υπεξαίρεσε 350.000 ευρώ άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου». Πλέον, το σωµατείο ελέγχεται µετά τον ορισµό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο Αθηνών τον Μάιο του 2017 από «αντιπάλους» της διοίκησης της Στοάς, ενώ ήδη οι πραγµατογνώµονες που ορίστηκαν το καλοκαίρι από το δικαστήριο ξεκίνησαν πριν από περίπου 15 ηµέρες διαχειριστικό έλεγχο της περιόδου 2006-2017 στο σωµατείο «Τεκτονική Αδελφότητα», στο Τεκτονικό Ίδρυµα και στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.


Απειλές, μπράβοι και άνωθεν κάλυψη

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η µήνυση του πρώην λογιστή της Στοάς πριν από έναν µήνα, µε την οποία παίρνει πίσω όσα είχε οµολογήσει τον Ιανουάριο του 2016 περί υπεξαίρεσης χρηµάτων της Στοάς από τον ίδιο. Μάλιστα, τα όσα αναφέρει σε αυτήν τη µήνυση περί πιέσεων που δέχτηκε υπό την απειλή τεσσάρων «µεγαλόσωµων» ανδρών παραπέµπουν σε µεθόδους υποκόσµου.

Όπως ισχυρίζεται, στις 3 Ιανουαρίου 2016 µέλη της διοίκησης της Στοάς, εναντίον των οποίων στρέφεται µε τη µήνυσή του, του ζήτησαν να οµολογήσει ότι υπεξαίρεσε χρήµατα και να µην ανησυχεί, καθώς δεν θα έχει συνέπειες, αφού θα συγκαλύψουν την υπόθεση, όπως είχαν κάνει και µε αυτή της Ελευσίνας. Όπως υποστηρίζει, όταν αρνήθηκε να το κάνει, τον απείλησαν.

«Μου είπαν ότι θα µε συντρίψουν, θα µε εξαφανίσουν και δεν υπάρχει περίπτωση να βγω από το κτίριο αν δεν υπογράψω έγγραφη οµολογία» αναφέρει στην κατάθεσή του. «Έχουν ανθρώπους και µπράβους παντού στη διοίκηση, στο Σ∆ΟΕ, στην αστυνοµία, στη νύχτα και ότι τους τρέµει ακόµα και η ρωσική µαφία...», λέει. Κατόπιν αυτών, όπως προσθέτει, «τροµοκρατήθηκα και φοβήθηκα ότι θα µε σκοτώσουν, ενώ παράλληλα, πιστεύοντας ότι η υπόθεση θα συγκαλυφθεί όπως το σκάνδαλο της Ελευσίνας, αναγκάστηκα να γράψω σε δύο αντίγραφα οµολογία ότι υπεξαίρεσα τα χρήµατα, αντιγράφοντας ιδιοχείρως από ένα έτοιµο κείµενο που µου έδωσαν...».

Αυτή η οµολογία θεωρεί ότι χρησιµοποιήθηκε για να εκλεγούν και πάλι στις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου του 2016 τα µέλη της προηγούµενης διοίκησης στο νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο, εµφανιζόµενα ως εκείνα που ανακάλυψαν τον υπαίτιο του ελλείµµατος. Αν και τον διαβεβαίωσαν στη συνέχεια ότι δεν θα υποστήριζαν τη µήνυση που «αναγκάστηκαν» να καταθέσουν και να µην ανησυχεί για τυχόν συνέπειες, τελικώς η περιουσία του δεσµεύτηκε και ο ίδιος βρέθηκε κατηγορούµενος για πράξεις κακουργηµατικού χαρακτήρα.

Με τη µήνυσή του τώρα ο ίδιος ζητά να διωχθούν µέλη της διοίκησης της Στοάς για εκβίασή του, ενώ τους κατηγορεί ότι ασκούν «τροµοκρατία διώκοντας και διαγράφοντας παράνοµα κάθε διαµαρτυρόµενο τέκτονα και στοές ολόκληρες...» και πως «διαδίδεται ότι έχουν προσλάβει ως σεκιουριτάδες, δήθεν για την ασφάλεια του τεκτονικού µεγάρου, εν ενεργεία άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας και ότι στενοί συγγενείς αστυνοµικών έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται στις διοικητικές υπηρεσίες της Μεγάλης Στοάς και του Τεκτονικού Ιδρύµατος.

Αρκετοί µάλιστα αστυνοµικοί, υπάλληλοι του Σ∆ΟΕ κ.λπ. είναι σε διάφορες στοές. Επίσης µέλη της διοίκησης της Στοάς συνεργάζονται µε ανώτατους αξιωµατικούς της Ελληνικής Αστυνοµίας σε περίεργες υποθέσεις, µε προµήθειες, µε ιατροδικαστές, µπράβους και ανθρώπους της νύχτας, που µπορούν να εξαφανίσουν όποιον θέλουν...».

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά», 22/12/2017