Βαριές ποινές επικύρωσε ο Άρειος Πάγος σε τρεις δουλεμπόρους οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά συνολικά 35 παράτυπων μεταναστών. Tο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας επικύρωσε τις εφετειακές αποφάσεις που επέβαλαν συνολικά ποινές 93 ετών κάθειρξης και χρηματική ποινή ύψους 830.000 ευρώ στους τρεις δουλεμπόρους.

Η πρώτη υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών αποκαλύφθηκε τα μεσάνυκτα της 9ης Μαρτίου 2011. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν, στην Αθήνα φορτηγό, το οποίο ήταν υπερφορτωμένο. Κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι ο οδηγός του ήταν υπήκοος Μπαγκλαντές και ο συνοδηγός ήταν υπήκοος Αφγανιστάν, ενώ στην καρότσα του φορτηγού, ο ιδιοκτήτης του οποίου φυγοδικεί, βρέθηκαν στριμωγμένοι και κλειδωμένοι 17 υπήκοοι Αφγανιστάν. Όλοι είχαν εισέλθει παράνομο στην χώρα μας με τίμημα 2.500-3.000 ευρώκαι είχαν τελικό προορισμό την Ιταλία. Ο οδηγός του φορτηγού από το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 42 ετών (από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη) και σε χρηματική ποινή 190.100 ευρώ. Από τις φυλακές Κομοτηνής ο οδηγός άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και του επιδικάστηκαν και δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

Η δεύτερη υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών, με την οποία ασχολήθηκε ο Άρειος Πάγος, αποκαλύφθηκε το το βράδυ της 1η Ιουνίου 2014 από τα παράλια της Τουρκίας 18 Σύριοι χωρίς διαβατήρια ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο, μπήκαν σε φουσκωτή ταχύπλοη βάρκα με προορισμό την Ελλάδα. Πλέον των αλλοδαπών στην βάρκα υπήρχε κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην γείτονα χώρα και ένας εξ αυτών είχε διαβατήριο Βουλγαρίας που όμως είχε ήδη λήξει. Οι Σύριοι, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, πριν μπουν στην βάρκα έδωσαν 2.500 ευρώ ο καθένας σε Τούρκο υπήκοο.

Το φουσκωτό μισή ώρα πριν τα μεσάνυκτα, έγινε αντιληπτό από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στις Οινούσσες. Οι δύο διακινητές από το Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου καταδικάστηκαν ο καθένας σε κάθειρξη 25 ετών και χρηματική ποινή 370.000 ευρώ (συνολικά 740.000 ευρώ) για «παράνομη μεταφοράς αλλοδαπών από το εξωτερικό στην Ελληνική επικράτεια, από υπαίτιους που ενεργούν παρόμοιες πράξεις εκ κερδοσκοπίας, από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή και κατά συναυτουργία».Οι δύο διακινητές από τις φυλακές Γρεβενών και Τρικάλων άσκησαν αναιρέσεις κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά ο Άρειος Πάγος τις απέρριψε και επέβαλε στον καθένα δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.