Συνεχίζονται οι μικροσεισμοί στο Κιλκίς μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, αλλά και να συστήνουν σε όλους ψυχραιμία, καθώς το φαινόμενο των μετασεισμών είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλη Σκορδίλη, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά και ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει.  

Όπως εξήγησε ο κ. Σκορδίλης, ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ' όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική-βορειοδυτική, ανατολική-νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ. «Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί την εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από τον σημερινό», δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.  

Ο καθηγητής σεισμολογίας υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα. Ξεκαθαρίζει όμως, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.  

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη «Σερβομακεδονική Ζώνη», στο παρελθόν δεν «έδωσε» ισχυρούς-καταστροφικούς σεισμούς, και το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.    

Παπαζάχος: Μας προβληματίζει η σεισμική δραστηριότητα  

Τον προβληματισμό του για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εξέφρασε ο καθηγητής Γεωφυσικής Κωνσταντίνος Παπαζάχος. «Η σεισμική ακολουθία έχει ξεκινήσει περίπου από τις 00:13 της Τρίτης και είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή μεταξύ Δοϊράνης και Κιλκίς. Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως καθησυχαστικοί αυτήν τη στιγμή, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ισχυρό σεισμικό δυναμικό. Ενώ το πιο πιθανό απ' όλα είναι ότι η ακολουθία θα σβήσει μέσα στα επόμενο 24ωρα, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε έχοντας στο μυαλό μας και το πιο δυσμενές σενάριο. Αυτήν τη στιγμή, επειδή δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κατηγορηματικά τη γένεση κάποιου πιο ισχυρού σεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.    

Χουλιάρας: Δεν επηρεάζεται άλλο ρήγμα

«Δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη εικόνα αν δεν περάσουν οι πρώτες ώρες, πάντως η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει έως και μια με δυο εβδομάδες. Η συγκεκριμένη ακολουθία δεν μπορεί να επηρεάσει κανένα άλλο γειτονικό ρήγμα», τόνισε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.    

 Λέκκας: Δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία

«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ' αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας.  

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.  

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.