Κινδύνους και για την Ελλάδα εγκυμονεί η αυξανόμενη ξηρασία στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Climate Change».

Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, από τον έναν βαθμό που είναι σήμερα, επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά και, εκτός των άλλων, θα αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γι' αυτό οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι ζωτικής σημασίας να μην αφήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας να ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου!

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η άνοδος φτάσει και ξεπεράσει τους δύο βαθμούς, οι ειδικοί προβλέπουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου (περίπου το 30%) θα γνωρίσει σημαντικά αυξημένη ξηρασία, ενδεχομένως και ερημοποίηση.

Οι περιοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκράτηση της ξηρασίας στα σημερινά επίπεδα θα είναι η Νότια Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Αφρική, η Κεντρική Αμερική και η Νότια Αυστραλία, όπου ζει πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μια δεύτερη μελέτη, του Πανεπιστημίου του Βερμόντ αυτή τη φορά, αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής.