Μίζα 210.000 ευρώ, η οποία φέρεται να καταβλήθηκε την περίοδο 2003-2007 σε κρατικούς αξιωματούχους, άγνωστους μέχρι στιγμής στις Αρχές, εντόπισαν οι εισαγγελικές Αρχές. Το παράνομο χρήμα φέρεται να διακινήθηκε για την ανάθεση σιδηροδρομικών έργων της Αττικό Μετρό στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η μίζα, σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, φέρεται να δόθηκε προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων της Αττικό Μετρό. Η προκαταρκτική εξέταση αφορούσε καταγγελίες σχετικά με την κοινοπραξία. Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας, εντοπίστηκαν ενδείξεις για την καταβολή μίζας με τη βοήθεια εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρεία-φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά δύο πρόσωπα, επικεφαλής εταιρειών, που φέρονται ότι δωροδόκησαν τους κρατικούς αξιωματούχους, με σκοπό να ανατεθεί στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των δύο προσώπων, του διαχειριστή της εταιρείας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρείας Lahmeyer, απαγγέλθηκε η κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου (ο οποίος επισείει ποινές ισόβιας κάθειρξης), καθώς φέρονται να είναι τα πρόσωπα τα οποία διακινούσαν τη μίζα ύψους 210.000 ευρώ στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχθηκε μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος αναφέρθηκε στην καταβολή «μιζών» και ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρεία Thales, γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πλέον η υπόθεση περνάει σε ανακριτή διαφθοράς.


*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από την Βάσω Παλαιού, 4/1/2017