Η ταυτόχρονη παρουσία σήμερα στην Αθήνα δύο Ισραηλινών αρχηγών, των Χερσαίων Δυνάμεων και της Αρχής Πυροσβέσεως και Διασώσεως της φίλης χώρας, μολονότι τελείως ανεξάρτητες μεταξύ τους, είναι – πιστεύουμε – απολύτως ενδεικτικές των εξαιρετικών διμερών σχέσεων τόσο στον τομέα της αμύνης όσο και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, και η συνακόλουθη στενότατη συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα. Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του Επίτροπου της Αρχής Πυροσβέσεως και Διασώσεως του Ισραήλ, αντιστράτηγου Dedi Simhi και δύο ακόμα υψηλόβαθμων συνεργατών του αξιωματικών πυροσβεστών, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθούν με τον αρχηγό του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο και υψηλόβαθμους αξιωματικούς στο Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι Ισραηλινοί επίσημοι θα επισκεφθούν επίσης και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), την Πυροσβεστική Ακαδημία, την 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετωπίσεως Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στην Ελευσίνα και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στενότατης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια μεταξύ των πυροσβεστικών σωμάτων του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανταλλαγές επισκέψεων των ηγεσιών των πυροσβεστικών υπηρεσιών των δύο χωρών τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα, ενώ Ισραηλινοί και Έλληνες πυροσβέστες έχουν πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις.

Θυμίζουμε ότι το 2007, μεγάλη δύναμη Ισραηλινών πυροσβεστών έφτασε στην Ελλάδα προκειμένου να συνδράμει στην κατάσβεση των μεγάλων δασικών, καταστροφικών, πυρκαγιών που μαίνονταν στην Ηλεία, ενώ το 2010 και το 2016, Έλληνες πιλότοι της 384 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυροσβέσεως (384 ΜΕΕΑ) με αεροσκάφη CL-415 και πυροσβέστες, διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην επιχείρηση κατασβέσεως των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Όρος Καρμέλ του Ισραήλ. Για τις επιχειρήσεις αυτές, οι Έλληνες και Ισραηλινοί πυροσβέστες έχουν τιμηθεί για την προσφορά τους σε ειδικές τελετές από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.