Η Κρήτη είναι από τα μέρη της χώρας όπου δεν υπάρχει παρουσία τρένου. Φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση αυτό να αλλάξει καθώς, σύμφωνα με το flashnews.gr, μία εταιρεία από τον Καναδά έχει εκδηλώσει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για εναέριο τρένο που θα ενώνει τα Χανιά με το Ηράκλειο. Η εταιρεία ονομάζεται SKYWAY TRANSPORATION CANADA LTD και πίσω από την ιδέα του εναέριου τρένου φαίνεται πως είναι ένας Χανιώτης που ζει μόνιμα στη χώρα και εργάζεται στην εταιρεία.

Από το 1908 οι Κρητικοί ζητούσαν την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου, κάτι που δεν έγινε ποτέ, όμως η καναδική εταιρεία πρόσφατα προχώρησε σ' αυτήν την ιδέα του εναέριου τρένου, το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα κατασκευάσει με δικά της κεφάλαια (κάτω από προϋποθέσεις).

Έχει γίνει μια μελέτη από την εταιρεία, που δημοσίευσε το Flashnews.gr και η οποία προβλέπει τα τρένα να εκτελούν την απόσταση από το αεροδρόμιο της Σούδας «Γιάννης Δασκαλογιάννης» μέχρι το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» σε μόλις 22 λεπτά, πράγμα που σημαίνει πως τα τρένα θα κινούνται με 360 χιλιόμετρα την ώρα!

Στις σκέψεις της εταιρείας είναι να προταθεί κατασκευή σταθμών στην είσοδο της πόλης και η σύνδεσή τους με το κέντρο να γίνεται μέσω των αστικών γραμμών SkyWay ή μέσω των υφιστάμενων αστικών συγκοινωνιών.

Το σύστημα SkyWay t-Transport ελέγχεται αυτόματα από υπολογιστή και είναι εξοπλισμένο με σύστημα αποφυγής εκτροχιασμού και ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα.

Το κόστος του έργου (αν αυτό υλοποιηθεί) δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με το πλάνο, το κόστος λειτουργίας ανά έτος θα φτάνει τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος για το ταξίδι θα είναι 15 ευρώ για κάθε πελάτη, με τα έσοδα να υπολογίζονται στα 330 εκατ. ευρώ.

Πηγή: flashnews