Συνεχίζεται, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και τη δημοσιοποίηση πολλών ανάλογων υποθέσεων, η εξαπάτηση, ηλικιωμένων συνήθως, με τηλεφωνήματα στα οποία οι απατέωνες προσποιούνται οτι συγγενικά πρόσωπα βρίσκονται σε εξαιρετική ανάγκη ή άμεσο κίνδυνο. 

Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία τρια χρόνια. Μάλιστα, το 2016, η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε ομάδα που έκανε την «απάτη του τροχαίου» στην Ηγουμενίτσα. Οι συλληφθέντες είχαν διαπιστωμένα εμπλακεί σε 4 περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας και σε τουλάχιστον 53 απόπειρες. 

Το συνολικό παράνομο όφελος που είχαν αποκομίσει υπερέβαινε τις 76.000 ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που εκτιμάται πως είχαν αποπειραθεί να αποσπάσουν ξεπερνούσε τις 842.000 ευρώ.

Η μέθοδος των επιτήδειων είναι πανομοιότυπη: έχοντας εκ των προτέρων συλλέξει βασικές πληροφορίες για τα θύματα τους, τα καλούν και είτε προσποιούνται πως είναι το συγγενικό τους πρόσωπο είτε κάποιος τρίτος που τους ζητά να καταβάλλουν ποσό εκ μέρους τους για κάποια έκτακτη ανάγκη (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο, αποζημίωση για ατύχημα κλπ).

Η τελευταία καταγγελία έγινε στην Πάτρα, όπου μια γυναίκα σήκωσε το τηλέφωνο του σπιτιού της και άκουσε μια γυναικεία φωνή να της λέει «μαμά, η Δέσποινα είμαι, τράκαρα, είμαι στην αστυνομία». 

Σύμφωνα με την καταγγελία, που δημοσιεύει ο ιστότοπος PatrasTimes.gr, η γυναίκα σήκωσε το τηλέφωνο και άκουσε τη νεαρή κοπέλα που προσποιείτο την κόρη της να κλαίει με λυγμούς. Στη συνέχεια το τηλέφωνο πήρε μία άλλη γυναίκα, η οποία της συστήθηκε ως αστυνομικός και την ενημέρωνε για το τροχαίο ατύχημα.

Το υποψήφιο θύμα κατάλαβε από τον τρόπο ομιλίας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και κατήγγειλε πως η εκφορά του λόγου της «αστυνομικού« παρέπεμπε σε αλλοδαπή.

Όταν ζήτησε επίμονα από την «αστυνομικό» να της δώσει το παιδί της, της έκλεισαν το τηλέφωνο. Η μητέρα στην συνέχεια κάλεσε στο κινητό της τηλέφωνο την κόρη της, η οποία δεν εχει εμπλακεί σε κανένα τροχαίο και βρισκόταν κανονικά στην δουλειά της.

Όπως και σε αντίστοιχες υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, οι δράστες γνώριζαν το όνομα της κόρης της. 

Λόγω της πληθώρας καταγγελιών εξαπάτησης με την ίδια ή παρόμοια μέθοδο, η Ελληνική Αστυνομία έχει εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμβουλών για την αναγνώριση, την καταγραφή και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. 

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος εδώ.