Με τον εντοπισμό των δύο πρώτων σωρών πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 στο αλβανικό έδαφος, ξεκίνησε η διαδικασία αναζητήσεως, εκταφής, ταυτοποιήσεως και τελικής ελληνοχριστιανικής ταφής, συμφώνως με τα νεκρικά ήθη και παραδόσεις του λαού μας και της θρησκείας μας που – επιτέλους – πραγματοποιείται μετά από 77 ολόκληρα χρόνια ένοχης σιωπής από πλευράς της επισήμου αλβανικής πολιτείας.

Πρόκειται για ένα καθαρά ηθικής τάξεως θέμα, που υλοποιείται μετά τις επιτυχείς συνομιλίες του Έλληνος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του προ μερικών μηνών στην Κρήτη, στο πλαίσιο της «λειάνσεως» των απίστευτων προσκομμάτων που προέβαλαν οι Αλβανοί όλα αυτά τα χρόνια και κατά παράβαση των όρων της προηγουμένης σχετικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί του 2008, με ΥΠΕΞ την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και – δυστυχώς – οι Αλβανοί δεν εφάρμοζαν.

Για το λόγο αυτό το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση, που έχει ως εξής: «Σήμερα πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41. Των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις διαπραγματεύσεις της Κρήτης τον παρελθόντα Νοέμβριο συζητήθηκε και το χρονίζον ζήτημα των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες. Συμφωνήθηκαν και σήμερα εφαρμόζονται, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συναφούς συμφωνίας, ώστε το πρωτίστως ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χαιρετίζουμε την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας».