Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Σήμερα», μιλώντας αναλυτικά για το Σκοπιανό και το συλλαλητήριο τόνισε ότι ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και υπήρξε ένα αίσθημα πατριωτισμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο κόσμος δεν χαλιναγωγείται». «Είτε του πεις να πάει είτε του πεις δεν θα πάει, θα κάνει αυτό που πρέπει» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Εμείς στη ΝΔ τη σεβόμαστε την Εκκλησία, την ακούμε την Εκκλησία, πρέπει να έχει άποψη, αλλά η Εκκλησία δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε. Εξωτερική πολιτική ασκεί η εκλεγμένη κυβέρνηση» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Εκκλησία έχει καθαρή θέση για το όνομα, και ο Αρχιεπίσκοπος έχει έναν θεσμικό ρόλο. Ξεκαθάρισε όμως πως όλοι κρίνονται για τη στάση τους.

«Ο κόσμος μίλησε, ο κόσμος δεν χαλιναγωγείται, βγήκαν στον δρόμο άνθρωποι της καθημερινότητας, νεολαία, υπήρξε αίσθημα πατριωτισμού όχι εθνικισμού» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής, κάνοντας λόγο για « ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση» που, όπως επισήμανε, «αλλάζει τα δεδομένα».

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ενημερώσει κανέναν για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό. «Επιθυμία του κάθε πατριώτη Έλληνα και όλων μας στη ΝΔ είναι να μην υπάρχει ο όρος "Μακεδονία". Μας απασχολεί ο αλυτρωτισμός, και το αν η ονομασία θα δεσμεύει τους πάντες» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «και από τη ΝΔ και από την κυβέρνηση μιλούν πολλοί άνθρωποι που δεν πρέπει να μιλάνε» επισημαίνοντας πως «στα εθνικά θέματα καλό είναι να μιλάνε αυτοί που πρέπει να μιλάνε».

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ, τη θέση του κόμματος την εκφράζουν ο πρόεδρος, ο υπεύθυνος τομεάρχης και η εκπρόσωπος Τύπου. «Αυτοί εκφράζουν τη θέση της ΝΔ. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά τελικά η επίσημη θέση εκφράζεται από αυτούς, και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε επίσης ότι: «Εμείς στη Ν.Δ. έχουμε, θέσει 3 πολύ βασικές προϋποθέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος και έχει πει ότι τα ζητήματα είναι αυτά του αλυτρωτισμού, του συντάγματος, οι χάρτες. Και κάτι πολύ σημαντικό που αν θέλετε είναι και η κατάκτηση του Βουκουρεστίου: Ότι την ονομασία τελικά εάν ποτέ συμφωνήσουμε, θα πρέπει να είναι μια ονομασία, που θα την χρησιμοποιούν όλα τα κράτη. Διότι εάν εμείς εδώ στην Ελλάδα, τους λέμε «Δημοκρατία του Βαρδάρη» ή «Δημοκρατία των Σκοπίων», κι ο υπόλοιπος κόσμος τους αποκαλεί «Μακεδονία», τότε έχετε καταλάβει ότι αυτό είναι μια εθνική ήττα. Η θέση λοιπόν της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη. Βλέπετε με πόσο υπεύθυνο τρόπο αντιμετωπίζουμε το θέμα.»

Σχετικά με το Βουκουρέστι αλλά και τη στάση του Πάνου Καμμένου ανέφερε:  «Βεβαίως εμείς αυτό που λέμε και το έχει πει και ο Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους είναι ότι το Βουκουρέστι είναι το μίνιμουμ που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση. Τότε πετύχαμε μια μεγάλη νίκη και η κυβέρνηση αλλά και η χώρα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση διαπραγματευτικά από ότι ήταν τότε. Νομίζω ότι ειδικά σε αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης ταύτιση και ομοφωνία, με αυτά που λέει επίσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση κατηγορεί εμάς όταν έχει τον κ. Καμμένο ο οποίος, από τη μια μέρα στην άλλη, αλλάζει άποψη; Τη μια μιλάει για δημοψήφισμα την άλλη το παίρνει πίσω. Οπότε καλό είναι πρώτα να συνεννοηθούν οι κυβερνητικοί εταίροι μεταξύ τους και μετά να κουνάν το δάχτυλο.»