Απορριφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή δέκα κατοίκων των Δήμων Αθηναίων, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας και Ηλιούπολης οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Μεταξυ αυτών η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Αθηναίων, Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Οι κάτοικοι ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας η από 14.12.2016 απόφαση της υπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού, για το «μη χαρακτηρισμό ως μνημείων», κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, η προσφυγή αφορούσε:

1) το κέλυφος του αρχικού κτιρίου του Δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων)

2) Τον παλαιό πύργο ελέγχου του αεροσταθμού και

3) το συγκρότημα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτίρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου με την υπ΄ αριθμ. 149/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτιρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική και εν γένει ιστορική σημασία τους και κατέληξε οτι «δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ως μνημείων».

Η κρίση αυτή, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, είναι «επαρκώς αιτιολογημένη» και συνεπώς, ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός των κατοίκων απορρίφθηκε ως αβάσιμος.