Με τον χαρακτηρισμό «αστειότητες» υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την οποία επικοινώνησε το parapolitika.gr προκειμένου να έχει την ελληνική άποψη επί των όσων υποστηρίζουν οι Τούρκοι, αναφορικώς με το ότι «εμπόδισαν» την παρουσία του Έλληνος υπουργού Εθνικής Αμύνης στο να ρίψει δάφνινο στεφάνι στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, σήμερα το πρωί.

«Τα όσα λένε και υποστηρίζουν οι Τούρκοι είναι αστειότητες και εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια ψυχολογικών επιχειρήσεων που θέτει και υλοποιεί η Άγκυρα με τον ελεγχόμενο από το καθεστώς Ερντογάν τύπο. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ μετέβη με την κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» του ΠΝ στο ΣΗΜΕΙΟ της πτώσεως του μοιραίου ελικοπτέρου του ΠΝ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των τριών μελών του πληρώματός του.

Σε αυτό το σημείο, που είναι σε θαλάσσια περιοχή σε απόσταση από τα νησιά των Ιμίων πήγε ο υπουργός με τον αρχηγό ΓΕΝ και έριψε δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα. Αυτός ήταν ο σκοπός του, και αυτό ακριβώς έγινε. Όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα των Τούρκων και καλό είναι εμείς να μην τσιμπάμε τόσο εύκολα τα όσα μας πασάρουν οι Τούρκοι».

Τι υποστηρίζει η τουρκική πλευρά

Στα Ίμια βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, όπου πραγματοποίησε ρίψη στεφάνου στην μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό που είχαν χάσει τη ζωή τους στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996.   

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρεμποδίστηκε από το να προσεγγίσει τα Ίμια. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της HURRIYET, η τουρκική ακτοφυλακή παρεμπόδισε την προσέγγιση του ελληνικού σκάφους «Νικηφόρος» στην περιοχή.

Στις φωτογραφίες φαίνονται καθαρά δύο τουρκικά πλοία, ένα της ακτοφυλακής και ένα ανθυποβρυχιακό να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα Ιμια, από την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» στην οποία επέβαινε ο Έλληνας ΥΕΘΑ. Επιπλέον πάνω από την περιοχή πετούσαν και τουρκικά ελικόπτερα.

Το Τούρκικο Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο Νικηφόρος και ένα ελληνικό σκάφος ακτοφυλακής είχαν μετακινηθεί προς τα νησάκια στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα. Η προσέγγισή τους μπλοκαρίστηκε από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις και τις μονάδες ακτοφυλακής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για το θέμα τοποθετήθηκε ήδη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σόυλου ο οποίος σημείωσε «η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ Ίμια) και η Ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από προειδοποιήσεις. Δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο».

Η θέση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

Στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων με διπλή αποστολή βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ. Αφενός για να ρίψει δάφνινο στέφανο στο θαλάσσιο χώρο που έπεσε το ελικόπτερο «ΠΝ-21» του ΠΝ, που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο και των τριών μελών του πληρώματός του τη νύχτα της κρίσεως των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, αφετέρου για να συγχαρεί προσωπικώς τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» για την αποφασιστική στάση του στο προ ημερών περιστατικό της επακουμβίσεως με την ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής στην ίδια περιοχή.

Ο ΥΕΘΑ, ο αρχηγός, ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, των τότε υποπλοιάρχων και νυν αντιναυάρχων, Παναγιώτη Βλαχάκου και Χριστόδουλου Καραθανάση, και του τότε αρχικελευστή νυν πλοιάρχου Έκτορος Γιαλοψού.

Μετά το πέρας της σεμνής τελετής, που ειρήσθω εν παρόδω, πραγματοποιήθηκε υπό τα όμματα τουρκικής ακταιωρού η οποία όμως δεν τόλμησε να δημιουργήσει πρόβλημα, ο υπουργός σε σύντομη ομιλία του προς το πλήρωμα της κανονιοφόρου, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του ΠΝ, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του ΠΝ και οι ΕΔ, εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου και τις παραδόσεις του ΠΝ, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοι, όχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Α/ΓΕΝ, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις ΕΔ.

Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι»».