Τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων, τον τότε Υποπλοίαρχο και νυν αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, τον ένα εκ των τριών νεκρών της κρίσεως που συντάραξε την Ελλάδα και την οδήγησε σχεδόν στα πρόθυρα της συγκρούσεως με την Τουρκία τον Ιανουάριο του 1996, τίμησε η γενέθλιος πόλη του, ο Πειραιάς, με εκδήλωση Μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στον αδριάντα του στην πλατεία «Κωνσταντίνου Καραμανλή» (πρώην Τερψιθέας).

Στην τελετή-επιμνημόσυνο δέηση στη Μνήμη του Ήρωος αντιναυάρχου Π.Βλαχάκου, ο οποίος ήταν ο συγκυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου AB-212 ASW («ΠΝ-21»), που έπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων τη νύχτα της κρίσεως στις 31 Ιανουαρίου 1996, συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο και τους τότε υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση (κυβερνήτη) και τότε αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό (χειριστή συσκευών), αντιναύαρχο και πλοίαρχο σήμερα αντιστοίχως, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Ν.Φαλήρου κ.κ.Σεραφείμ, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη!

Στη σύντομη ομιλία του στη διάρκεια της τελετής, ο Δήμαρχος Πειραιώς Γ. Μώραλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο Πειραιάς για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι δεν ξεχνάει τους ήρωές του», προσθέτοντας ότι «όσα χρόνια και αν περάσουν, εκείνη τη νύχτα που τύλιξε στο πένθος τις οικογένειες των αξιωματικών μας τις ΕΔ και όλη τη χώρα δεν θα ξεχαστεί ποτέ» και κατέληξε: «Είμαστε υπερήφανοι που είχαμε στην πόλη μας ένα παιδί, έναν αξιωματικό σαν τον Παναγιώτη Βλαχάκο. Η μνήμη και των τριών, δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει κάθε χρόνο να τελεί αυτό το μνημόσυνο όχι από υποχρέωση, αλλά επειδή νομίζουμε ότι αυτά τα παραδείγματα πρέπει να υπενθυμίζουν τη θυσία τους, ώστε να είναι παράδειγμα αυταπάρνησης για όλους μας».

Από την πλευρά του ο αδελφός του Ήρωος, γιατρός Νίκος Βλαχάκος, μεταξύ άλλων σημείωσε στη δική του ομιλία ότι «Η θυσία τους ενεργοποιεί τα αποθέματα δύναμης του Ελληνισμού. Αυτή τη δύναμη στις μέρες μας επιχειρούν να μετατρέψουν σε αδυναμία διάφοροι κύκλοι αποσταθεροποίησης της γεωπολιτικής ισορροπίας της περιοχής μας, επιχειρώντας έτσι να διακοπεί η ενότητα του Έθνους, διαμέσου του Αιγαίου και σήμερα δια μέσου του «Μακεδονικού». Και πρόσθεσε: «Τα σύνορά μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας θα τα διατηρήσουμε και θα τα εξασφαλίσουμε εμείς με τη δική μας δύναμη και ψυχή. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα που παραμένει χαραγμένο στο πέρασμα των χρόνων, όλων αυτών των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για αυτήν την πατρίδα».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης βουλευτές και οι τοπικές αρχές και κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο Θεόδωρος Δρίτσας, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ο τομεάρχης Εθνικής Αμύνης Βασίλης Κικίλιας, εκ μέρους της

«Δημοκρατικής Συμπαράταξης» ο Δημήτρης Κατσικάρης, εκ μέρους της «Χρυσής Αυγής» ο Νικόλαος Κούζηλος.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης ΠΝ, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων της πόλεως.

Λ.Σ.Μ.