Με μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα οι Τούρκοι, ανεβάζοντας έτσι στην κορυφή μία υποβόσκουσα ένταση, που έχει να κάνει με αριθμητικά μεγέθη και όχι με ποιοτικά, καθώς για άλλη μία μέρα είχαμε πάνω από 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, χωρίς να έχουμε εμπλοκές και άλλες τέτοιες επικίνδυνες προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγη ώρα το ΓΕΕΘΑ, σήμερα, ένας σχηματισμός με δύο οπλισμένα μαχητικά F-16 και άλλα τρία μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, συνολικώς 5 αεροσκάφη, προέβησαν σε 4 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 36 παραβιάσεις του ΕΕΧ, από τις οποίες οι 35 από τα τρία CN-235 και η μία από το σχηματισμό.

Η προαναφερθείσα δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς να σημειωθεί κάποια εμπλοκή με τα αεροσκάφη ετοιμότητος (readiness) της ελληνικής αεραμύνης. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.