"Αυτό το οποίο θα ήθελα να βγάλει η ιστορία της Novartis είναι ένα θεσμικό πλαίσιο να μην ξαναπαράγει σκάνδαλο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει… Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση η οποία κουνάει το δάκτυλο και μιλάει για το σκάνδαλο Novartis, η ίδια αυτή η κυβέρνηση αφαίρεσε πρόσφατα από τον ΕΟΦ και από την αρμόδια επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκων την αρμοδιότητα αυτή και την πέρασε απευθείας στο γραφείο του υπουργού. Αν αυτό δεν είναι προμήνυμα σκανδάλων, τότε τι είναι;" είπε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και την εκπομπή "Πρωινή Πτήση" ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β' Πειραιά, Μιχάλης Λιβανός.

Ο γνωστός καρδιολόγος του Πειραιά μιλώντας στον Τηλέμαχο Σαντοριναίο αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο και τους τομεάρχη Υγείας, Βασίλη Οικονόμου, και αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, Ιάσων Φωτήλα, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Κάνοντας λόγο για «πολεμική κατάσταση» ιδίως στις εφημερίες ο κος Λιβανός τόνισε πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί μια περιοχή 3,5 εκατ. κατοίκων με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να «καλυφθούν» από άλλες αντίστοιχες...

Αναλυτικότερα όλη η συνέντευξη:

Για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία: 

"Επειδή η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά εξυπηρετείται από λίγα νοσοκομεία ουσιαστικά οι συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι στο δημόσιο νοσοκομείο όταν εφημερεύει αυτό – και πρόσφατα είχα την τύχη και την ευκαιρία να επισκεφτώ το νοσοκομείο του Γενικού Κρατικού Νικαίας που εξυπηρετεί μια περιοχή 3,5 εκατ. κατοίκων, ειδικά κάποιες ειδικότητες οι οποίες δεν υπάρχουν άλλες αντίστοιχες που να εφημερεύουν την ίδια ημέρα, ουσιαστικά καλύπτουν το σύνολο του λεκανοπεδίου και τα νησιά, η εικόνα που βιώνει ο πολίτης σε αυτές τις εφημερίες είναι όντως πολεμική.
Η εξυπηρέτηση αργεί πάρα πολύ, υπάρχουν 4-5 ώρες αναμονής με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο και έρχονται μετά στο ιδιωτικό νοσοκομείο προκειμένου να λυθεί γρηγορότερα και αμεσότερα το πρόβλημά τους.

Δημοσιογράφος: Σ΄ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας πρέπει να υπάρχουν και τα δύο. Και το ιδιωτικό και το δημόσιο νοσοκομείο.

Σωστά. Και μάλιστα τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πιεστεί και αυτά αρκετά. Και τιμολογιακά έχουν μειώσει το κοστολόγιο και τις τιμές τους και φυσικά από το γεγονός πως υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα που τους οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν έχουν δοθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερημένες πληρωμές προς το προσωπικό , προς τους προμηθευτές υλικών κλπ. Υπάρχουν και τέτοια ζητήματα και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, επομένως το περιβάλλον συνολικά δεν είναι ρόδινο. Είναι δύσκολο και για το δημόσιο νοσοκομείο και για το ιδιωτικό, αλλά όλα αυτά καταλήγουν τελικά στους ασφαλισμένους και στον απλό πολίτη. Αυτό είναι το ζήτημα και αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί, δηλαδή το πώς σιγά σιγά θα βγούμε από το πρόβλημα και θα κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες στην καθημερινότητα του Έλληνα ασθενή.

Για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Αυτά τα οποία περιγράφει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα. Η στελέχωση των νοσοκομείων πάσχει σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, γιατί από τη μια είναι καλό που υπάρχουν πολλοί γιατροί που είναι άνω των 50 ετών που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη από την προϋπηρεσία τους και σύντομα θα βγουν στη σύνταξη με αποτέλεσμα τη στιγμή που δεν γίνονται προσλήψεις νέων γιατρών να υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης σε βασικές ειδικότητες σε πολλά νοσοκομεία μεταξύ αυτών και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Επίσης δεν υπάρχουν αρκετές προσλήψεις στο κομμάτι των νοσηλευτών, με αποτέλεσμα η αναλογία ασθενών προς νοσηλευτή να έχει προ πολλού ανατραπεί, πολλά κρεβάτια παραμένουν κλειστά κλπ. Πράγματα τα οποία τα έχουμε ακούσει και ακούσει και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, για να μην αδικούμε και μιλάμε μόνο για τη σημερινή…

Για τη Novartis:

Ο πολίτης νομίζω και καταλαβαίνει και είναι και πιο δύσπιστος απέναντι σε όσα του πλασάρονται ως ενημέρωση αλλά περισσότερο θα έλεγα ενημερώνεται καλύτερα. Και βέβαια ο χώρος της υγείας είναι ένας χώρος στον οποίο ζουν «άγιοι», εγώ θεωρώ πως ούτε ο κλάδος ο δικός μου είναι κλάδος «αγίων», υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι, αλλά είναι κακό πράγμα η ισοπέδωση. Εγώ αυτό το οποίο θα ήθελα να βγάλει αυτή η ιστορία είναι ένα θεσμικό πλαίσιο να μην ξαναπαράγει σκάνδαλο, δηλαδή καλό είναι να ψάχνουμε τι έχει γίνει και πιστεύω πως και η δικαιοσύνη είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το καθήκον της αλλά εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε το πώς δεν θα αναπαράγουμε σκάνδαλα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει… και αυτό δεν συμβαίνει και τώρα, αυτή τη στιγμή από την ίδια την κυβέρνηση η οποία κουνάει το δάκτυλο και μιλάει για το σκάνδαλο Novartis, η ίδια αυτή η κυβέρνηση αφαίρεσε πρόσφατα από τον ΕΟΦ και από την αρμόδια επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκων την αρμοδιότητα αυτή και την πέρασε απευθείας στο γραφείο του υπουργού. Αν αυτό δεν είναι προμήνυμα σκανδάλων, τότε τι είναι;

Αυτό το οποίο συνέβαινε επί χρόνια και στο οποίο εγώ αντιλαμβάνομαι και το οποίο εγώ αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε κάποιο είδος παρέμβασης προς τον ΕΟΦ, με αποτέλεσμα αυτό να πρέπει να διερευνηθεί τώρα, βλέπω ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία αφαίρεσε την αρμοδιότητα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΦ και πήγε προς το γραφείο του υπουργού. Αυτό θεωρώ εγώ ότι είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σκανδάλου. Θα δούμε κατά πόσο θα δικαιωθώ ή όχι σε αυτή την εκτίμησή μου. Βέβαια εύχομαι να μην δικαιωθώ αλλά και πάλι επαναλαμβάνω το θέμα δεν είναι να κάνουμε εμείς τους δικαστές.