Με μπαράζ προκλήσεων-ρεκόρ το τελευταίο διάστημα των 52 παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΑΧ) συνέχισαν την Τρίτη και στον αέρα του Αιγαίου οι Τούρκοι της προκλήσεις τους, μετά το πρωτοφανές περιστατικό το βράδυ της Δευτέρας του εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων.

Προκλήσεις στον αέρα, που έρχονται ασφαλώς σε συνέχεια των όσων προκλητικών είχε δηλώσει σήμερα το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα και την Κύπρο, ανεβάζοντας έτσι κατακόρυφα την ένταση στο Αιγαίο.

Ας σημειωθεί ότι τυπικώς οι Τούρκοι συμμετέχουν σε άσκηση στα νοτιοανατολικά της Ρόδου που θα συνεχίζεται μέχρι τις 05:00 τοπική ώρα της 15ης Φεβρουαρίου, συμφώνως με την παράνομη NAVTEX που έχουν εκδώσει, και με πρόσφαση την άσκηση αυτή πραγματοποιούν τόσες αεροπορικές προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγη ώρα το ΓΕΕΘΑ, σήμερα, ένας σχηματισμός με δύο οπλισμένα μαχητικά F-16 και άλλα 16 μεμονωμένα αεροσκάφη, από τα οποία τα 6 ναυτικής συνεργασίας CN-235 και άλλα 10 ελικόπτερα πλοίων των ναυτικών τους δυνάμεων , συνολικώς 18 αεροσκάφη και ελικόπτερα, προέβησαν σε 18 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 52 παραβιάσεις του ΕΕΧ, από τις οποίες οι 33 από τα τρία CN-235 και 18 από το σχηματισμό των δύο μαχητικών.

Η προαναφερθείσα δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς να σημειωθεί κάποια εμπλοκή με τα αεροσκάφη ετοιμότητος (readiness) της ελληνικής αεραμύνης. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Λεωνίδας Μπλαβέρης