Νέες προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας σημειώθηκαν και σήμερα, με 5 παραβάσεις, 39 παραβιάσεις, 4 εμπλοκές και ισάριθμες υπερπτήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ πριν από λίγη ώρα, λίγες μόνο ώρες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και των όσων έχουν ακολουθήσει διεθνώς αλλά και τοπικώς, σε Ελλάδα και Τουρκία, το προαναφερθέν μείζον πολιτικό/ διπλωματικό γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 4 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, συνολικώς 8 αεροσκάφη, από τα οποία τα 6 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 39 παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 4 ήταν οι πρωινές υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι, πετώντας στα 20.000 και 11.000 πόδια, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με τα αεροσκάφη «ετοιμότητας» της ελληνικής αεραμύνης που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις, «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.