Τόσο η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδα Cumhuriyet όσο και η Milliyet δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα παράλια της Αλικαρνασσού (Bodrum) αλλά και από τη βραχονησίδα Τσαβούς, όπου σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, φωτορεπορτάζ από την παραλία Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ, απέναντι από τα Ίμια, όπου πραγματοποιούνται εργασίες, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, σύμφωνα με την οποία στο σημείο θα κατασκευαστεί η στρατιωτική εγκατάσταση.

Όπως αναφέρει το φωτογραφικό δημοσίευμα, μετά την ένταση στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικά και ελληνικά πλοία παράκτιας ασφάλειας στα Ίμια, θα κατασκευαστεί στρατιωτική εγκατάσταση στην παραλία Γκιουμουσλούκ, η οποία βρίσκεται απέναντι από τις βραχονησίδες. Στις φωτογραφίες φαίνεται ένας μικρός εκσκαφέας να εκτελεί έργα στην παραλία.

«Τα έργα πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς στην παραλία», επισημαίνει η Cumhuriyet, ενώ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένα στρατιωτικό πλοίο βρίσκεται απέναντι από τη συγκεκριμένη παραλία όλη μέρα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η παραπάνω κεμαλική εφημερίδα εκφράζει κατά καιρούς ακραίες θέσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ενώ ο εκσκαφέας που φαίνεται στις φωτογραφίες δεν φαίνεται στρατιωτικός και ικανός για μεγάλα έργα υποστήριξης.

 

Τo δημοσίευμα της Mιλιέτ κάνει λόγο για την κατασκευή μιας αποβάθρας και ενός παρατηρητηρίου – φυλακίου από τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας στη νησίδα Τσαβούς, σε πολύ μικρή απόσταση από τα Ίμια και απέναντι ακριβώς από την παραλία Γκιουμουσλούκ, με τη λεπτομέρεια να είναι ότι το οχυρό βρίσκεται στην πλευρά που δεν «βλέπει» στα  Ίμια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Μιλιέτ, οκτώ τουρκικά σκάφη περιπολούν σήμερα κοντά στις βραχονησίδες καθώς και ένα ελληνικό πλοίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το παρατηρητήριο θα χρησιμεύει, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, για να ελέγχονται οι κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων καθώς και προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, ενώ θα εποπτεύεται και η περιφέρεια Δίδυμα του Αϊδινίου καθώς και η περιοχή ανάμεσα στην Αλικαρνασσό και τη Ντάτσα.


Οι φωτογραφίες του δημοσιεύματος της Mιλιέτ, δείχνουν έναν πύργο στη νησίδα Τσαβούς κυκλωμένο με κόκκινο χρώμα. Να διευκρινιστεί εδώ ότι δεν πρόκειται για κάποια στρατιωτική εγκατάσταση, αλλά για έναν οθωμανικό πυργίσκο ηλικίας 350 ετών, δίπλα από τον οποίο θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την κατασκευή του παρατηρητηρίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ήδη έχουν μεταφερθεί στη νησίδα Τσαβούς μια δεξαμενή νερού και μια γεννήτρια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του παρατηρητηρίου. Πιθανώς και τα υλικά που φαίνονται στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος της Τζουμχουριέτ από την παραλία Γκιουμουσλούκ να μεταφέρθηκαν στη νησίδα για την έναρξη των εργασιών.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι στις 21 Ιανουαρίου οι Έλληνες ξεκίνησαν κατασκευές στην νήσο Καλόλιμνο, η οποία απέχει δύο μίλια από τα Ιμια.