Τη πιθανότητα σύγκλισης της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση της Novartis σε ειδικό εφέτη ανακριτή εξετάξει το Εφετείο της Αθήνας παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις νομικών κύκλων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Εφετείο αναμένει τα αποτελέσματα της αυριανή ψηφοφορίας στη Βουλή για την υπόθεση της Novartiis, δηλαδή εάν στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartiis θα εμπλακούν τελικά ή όχι πολιτικά πρόσωπα.Στην περίπτωση της εμπλοκής πολιτικών προσώπων, υπάρχουν σκέψεις να γίνει επίκληση του άρθρου 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να ανατεθεί η υπόθεση της Novartiis σε ειδικό Εφέτη ανακριτή, λόγω της σπουδαιότητάς της. και να φύγει από τα χέρια των ανακριτών της διαφθοράς.

Για να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών δύο προϋποθέσεις υπάρχουν. Η μία είναι ο προϊστάμενος (διευθύνων) του Εφετείου Αθηνών Θεόδωρος Κανελλόπουλος επικαλούμενος το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών προκειμένου η επίμαχη υπόθεση λόγω της σπουδαιότητας της να ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι 20 Εφέτες με τις υπογραφές τους να ζητήσουν από τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών την σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να κριθεί δια ψηφοφορίας εάν πρέπει ή όχι να ανατεθεί η υπόθεση σε Εφέτη Ανακριτή. Σύμφωνα με πκηροφορίες ήδη

έχουν συγκεντρωθεί 16 υπογραφές, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να «παγώσει» προσωρινά το θέμα εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Βουλής.

Για τη πιθανότητα πάντως σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι το αίτημα είναι «μη νόμιμο».

Η κυρία Θάνου διευκρινίζει στην δήλωσή της ότι «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011».