Το θέμα του φυσικού αερίου και της κυπριακής ΑΟΖ συζητήθηκε την Τρίτη στη «βουλή» της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»).

Ο «υπουργός» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» , Κουτρέτ Οζερσάϊ , δήλωσε πως στην τελευταία διένεξη «δεν χρησιμοποιήθηκε βία, αλλά έγιναν διπλωματικές κινήσεις».

Το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι μόνο υλικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Οζερσάϊ και υποστήριξε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ότι για τον φυσικό πλούτο γύρω από την Κύπρο, υπάρχει και μια «περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας»

Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν είναι προς συζήτηση, πρόσθεσε, και επέμεινε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «προέβη σε μονομερή βήματα, χωρίς την βούληση των Τουρκοκυπρίων». Επίσης, ανέφερε ότι το 2001 υπογράφηκε η συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το θέμα είχε αναδειχθεί την εποχή του σχεδίου Ανάν και είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» το 2011, «είναι ένα παράδειγμα αλλαγής όσον αφορά το θέμα της "θαλάσσιας αρμοδιότητας" και το παράδειγμα-μήνυμα (προς τους Ελληνοκύπριους) ήταν, ότι «εάν εσείς δεν θέλετε να μιλάτε μαζί μας, τις ενέργειες που κάνατε εσείς θα τις κάνουμε κι εμείς».

Το δεύτερο παράδειγμα αλλαγής, όπως ανέφερε ο Οζερσάϊ, ήταν η συμφωνία «οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ».

Ο κ. Οζερσάϊ δήλωσε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπόρεσε να έχει ενεργό έλεγχο στην περιοχή, όπου έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες να διεξάγουν έρευνες».

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία, σημείωσε ο Οζερσάϊ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας, πρέπει να συνεχιστούν οι αποτρεπτικές ενέργειες, χωρίς να είναι συγκρουσιακές - και εάν χρειαστεί, μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Λευκωσία: Οι Τουρκοκύπριοι να αντιληφθούν τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν

Η μόνη έγνοια του Ερντογάν είναι οι εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες ίσως επισπευσθούν, δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, Ερατώ Μαρκουλλή.

Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό «Active», η κ. Μαρκουλλή διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προεδρικές εκλογές του 2019 στην Τουρκία, «μπορεί και να επισπευσθούν πολύ νωρίτερα, ακόμα και το καλοκαίρι αυτού του χρόνου».

Για τον μέχρι πριν ένα μήνα Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος ανέλαβε το «υπουργείο» οικονομίας και ενέργειας στην «κυβέρνηση» συνασπισμού της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε: «Είχα διαβλέψει τη φιλοδοξία του να είναι αρεστός στην Τουρκία και τον Ερντογάν, εδώ και αρκετό καιρό». Το γεγονός ότι δεν παρέμεινε στη θέση του διαπραγματευτή, πρόσθεσε, είναι ενδεικτικό. «Αυτή την περίοδο η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν είναι προσηλωμένη στο ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, γι' αυτό και εξυπηρετούν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, όπως οι κύριοι Ναμί και Οζερσάι, που είναι τα πρώτα βιολιά και καθημερινά έχουν σκληρύνει τη στάση τους», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, η αλλαγή των παραμέτρων στη συζήτηση για λύση του Κυπριακού ήταν εμφανής, και αυτό, επεσήμανε, «εργολαβικά προσπαθεί η Τουρκία να προωθήσει, χρησιμοποιώντας τους Ναμί και Οζερσάϊ».

Η Ερατώ Μαρκουλλή ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος της Τουρκίας είναι να παγώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η 'Αγκυρα «έχει το κλειδί, μέσω της προκλητικότητας και της στρατιωτικής ισχύος που ήδη χρησιμοποίησε, να εμποδίσει την έναρξη του διαλόγου».

Είναι πασιφανές, επεσήμανε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπό τέτοιες συνθήκες στρατιωτικής απειλής, δεν μπορεί να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. 'Αρα, πρόσθεσε, η Τουρκία πετυχαίνει το διττό στόχο, που έχει θέσει».

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, κατέληξε η πρώην ΥΠΕΞ, είναι ότι η Τουρκία προωθεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των δικών της συμφερόντων.